Exclusief voor abonnees

Geblinddoekt gevecht

HLN

Theo Francken is een voluntarist. Een mens van goede wil. In de strijd tegen illegale migratie moet niemand hem de les spellen. Maar zoals hij wel eens verbaal uit de bocht gaat, zo vergaloppeert hij zich ook wel eens in zijn dadendrang. De reactie van Francken op de terreur in Charleroi was voorspelbaarder dan olympisch goud voor Michael Phelps: verdubbel de capaciteit in gesloten opvangcentra, zodat je voortaan ook uitgewezen illegalen als Babouri kan opsluiten in afwachting van - tja, van wat, in dit geval? Van een gedwongen terugkeer die er niet zou komen? Want Algerije wil zijn eigen onderdanen niet terug.

Meer uitgewezen illegalen opsluiten? Dat kost een bom geld zonder gegarandeerde return on investment. Veiliger maakt het ons land niet. Hooguit wekt het voorstel van Francken de illusie van meer veiligheid. Alsof alle illegalen potentiële terroristen zijn. En alsof je die allemaal achter een hek zou kunnen stoppen en hen vervolgens repatriëren. Helaas lukt dat niet. Op enkele tienduizenden na weten we niet nauwkeurig hoeveel illegalen er in ons land verblijven. Waarom dan een paar honderd plaatsen meer? Van dat soort dure maar nutteloze steekvlampolitiek leek de regering-Michel nochtans genezen. De premier zelf, maar vooral binnenlandminister Jambon en justitieminister Geens wekken al lang niet meer de illusie dat terreur te vermijden valt, zelfs niet mochten we daarvoor onze vrijheden en onze privacy in de weegschaal werpen, quod non. Die koelbloedigheid en die eerlijkheid siert hen.

Een ernstig antiterreurbeleid staart zich niet blind op de plaats, het tijdstip, het wapen en het doelwit van de laatste aanslag. Zelfs niet op het profiel van de dader. Waarom zou je focussen op uitgewezen illegalen als die dader net zo goed een pas aangekomen vluchteling of een jonge allochtoon van de derde generatie kan zijn, net zo goed een Tsjetsjeen als een Algerijn? Wat voor zin heeft het om elke feeststraat af te zetten met betonblokken om in Gent, Zele of Zolder een herhaling van Nice te vermijden? Welk nut heeft het om op 21 juli extra waakzaam te zijn omdat er op 14 juli een aanslag is gepleegd? Moet je de verhuur van trucks en de verkoop van machetes aan banden leggen omdat één dolgedraaide moslim ze als moordwapen heeft gebruikt? Moet je alleen politiemensen extra beveiligen, terwijl de gemiddelde terrorist allesbehalve kieskeurig is als het gaat om het geslacht, beroep en zelfs geloof van zijn slachtoffers? Een regering die denkt dat ze daarop kan anticiperen en repliceren, doet aan zelfbedrog en kiezersbedrog. Ze maakt u en zichzelf wijs dat je terreur zo doelgericht kan aanpakken dat het risico omzeggens nul wordt. Wishful thinking is dat. In werkelijkheid slaat ze om zich heen als een geblinddoekte. Ze gaat af op haar gehoor. Dat is naïef, want het mes wordt haar in de rug geplant.

Stel dat Theo Francken een opvangcapaciteit voor illegalen had geërfd die vijf keer groter was dan vandaag. Was Khaled Babouri daar dan opgesloten? Nee. Zelfs als Babouri daar was vastgehouden, was hij na minder dan een jaar weer losgelaten en opgegaan in de anonimiteit van de illegaliteit. Jazeker, elke 33-jarige Babouri is er één te veel. Maar laat niemand zich illusies maken over veiligheid zolang er in de straten van Verviers en ver daarbuiten vele minderjarige tieners dwalen die teren op wrok en haat, altijd weer in naam van Allah.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis