Gazprom stelt Oekraïne voor ultimatum gaslevering

Een gasstation in de buurt van Kiev.
AFP Een gasstation in de buurt van Kiev.
Rusland stopt de levering van gas aan Oekraïne op 3 juni als dat land niet uiterlijk op 2 juni een openstaande rekening heeft voldaan. Dat zei bestuursvoorzitter Aleksej Miller van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom vandaag.

Miller overlegde vandaag met de Russische premier Dmitri Medvedev over het gascontract met Oekraïne. Ze besloten dat het land voortaan vooruit moet betalen. Rusland heeft nog 3,5 miljard dollar tegoed van Oekraïne voor gas dat vorig jaar en in de eerste vier maanden van dit jaar werd geleverd. Volgens Medvedev kan de regering in Kiev de rekening voldoen met het eerste deel noodsteun dat ze vorige week ontving van het IMF.

Oekraïne ziet er niets in om voortaan vooruit te moeten betalen. Vorige week zei interim-minister van Energie Joeri Prodan dat de schuld aan Gazprom "op een eerlijke wijze" en tegen marktprijzen voor gas moet worden betaald.

De deadline voor de Oekraïense schuldaflossing, 7 mei, is al gepasseerd. Hoewel het regime in Kiev al een fiks deel van de -zoals gebruikelijk voorwaardelijke- lening van het IMF ontving, heeft Rusland nog geen kopeke gezien. "We leveren al vier, vijf maanden gas zonder tegenprestatie", zei Janovski.

Oekraïne, dat aan de rand van het staatsbankroet staat, weigert de nieuwe prijs die Rusland voor gas aanrekent, 485,5 dollar per duizend kubieke meter, te betalen. De verhoging is recht evenredig met de diplomatieke verzuring tussen Kiev en Moskou.

Aangezien Oekraïne het belangrijkste transitland is van voor de EU-landen bestemd Russisch gas, dreigt ook de Europese Unie negatieve gevolgen van de Russisch-Oekraïense gasschuld en -boete te dragen.