Garnaalvissers oog in oog met lelijkste haai ter wereld

Amerikaanse vissers die op zee waren om garnalen te vangen, beleefden de schrik van hun leven toen een erg zeldzame koboldhaai in hun netten opdook. Het unieke beest van 5,5 meter lang werd weer vrijgelaten aan de kust van Key West in Florida.

Het dier staat bekend als de lelijkste haai op aarde. De soort is zo zeldzaam dat zijn laatste verschijning in de Golf van Mexico al meer dan tien jaar geleden is.

Visser Carl Moore: "Ik wist niet eens wat het was, ik durfde de haai zelfs niet van naderbij te bestuderen omdat het gevaarte ontzettend grote tanden had. Die konden ernstige schade aanrichten. Mijn kleinzoon van drie jaar is dol op haaien en was erg onder de indruk."

Het roofdier wordt vaak een levende fossiel genoemd omdat het er erg prehistorisch uitziet. Normaal duikt de koboldhaai in de wateren voor de kust van Japan op. Wetenschappers weten tot nu toe erg weinig over deze bijzondere soort. Ze kunnen zelfs niet zeggen hoe groot het dier kan worden. Men vermoedt dat de dieren leven van andere haaien, krab en garnalen.