Gaat het ook bij jou onweren?

Noodweer Benelux
Het is vandaag weer puffen en zweten bij 30 graden. Maar net als vorige week is er ook een keerzijde van de medaille: in de loop van de namiddag en avond komt er een hevig onweer onze richting uit. "Er is geen reden tot paniek, maar gezien de hoge temperaturen kan het op sommige plaatsen wel fors zijn", aldus weerman David Dehenauw.

Iets na 14.30 uur kwamen de eerste onweersbuien tot ontwikkeling in de provincie Luik. Inmiddels is de temperatuur in België opgelopen tot plaatselijk 29 graden, een waarde waarbij nieuwe buien kunnen ontstaan. De meteorologen van Meteoplaza verwachten dat de komende uren meer onweersbuien tot ontwikkeling komen, met name in de provincies Limburg, Luik en Luxemburg. In het noorden van Frankrijk ontstaan op dit moment ook buien. Deze buien trekken in de avond van zuid naar noord over het land. Het kan dan in heel België plaatselijk tot onweer, hagel en lokaal veel neerslag komen.

Kans op hagel
Volgens Noodweer Benelux zal de onweerszone tussen 12u en 17u over ons land trekken. Na de doortocht van deze thermische zone volgt het koudefront. Dit lijkt pas in de vooravond en nachtperiode over de Benelux te trekken met een verhoogde kans op buien. Kleurt de kaart hierboven hoofdzakelijk geel of lichtgeel, dan spreken we van lichte regen of motregen. Als de neerslag rood of in sommige gevallen wit kleurt, mogen we hevige neerslag of een wolkbreuk niet uitsluiten.

De kans op hagel is eveneens aanwezig bij grote thermische verschillen. Aan de grond wordt het zo'n 32 graden terwijl het in een krachtige bui gemakkelijk tot -50 graden kan gaan. Deze enorme verschillen kunnen lokaal ook voor hagel zorgen. Hoe groot de kans op hagel is, kan je hier volgen.

Wateroverlast
Ook weerbureau Meteoplaza waarschuwt voor zware buien. Doordat de buien zich traag over het land verplaatsen, kan het op een enkele plek hevig zijn en zijn in korte tijd tientallen millimeters regen mogelijk. Recreanten dienen in het Ardennengebied echter ook alert te zijn op snel stijgende waterstanden in de rivieren vanwege zware buien die elders in het heuvellandschap vallen. De hoosbuien zijn lokaal, op uitgebreide schaal verwachten de meteorologen van Meteoplaza geen problemen.

De eerste lijn met buien trok vanochtend al via Frankrijk het zuiden van het land binnen. Lokaal regende het hard, maar de kans op overlast was nog klein. Met het oplopen van de temperatuur naar 25 tot lokaal 31 graden, worden de buien in de namiddag snel zwaarder. De buien gaan dan ook vaker samen met hagel, onweer en windstoten. In de avond trekken de buien naar Nederland weg. De naderende buien en wolken kan je hier volgen.

Rode Duivels binnen kijken?
Conclusie? Eerst puffen en zweten bij ruim 30 graden. In de loop van de dag verschijnen er meer en meer stapelwolken die in de meeste streken voor onweersbuien kunnen zorgen. Bij hevige buien kan er veel neerslag op korte tijd vallen en is er ook kans op hagel en fikse windstoten. Misschien toch geen slecht idee om deze avond een overdekt alternatief te zoeken om de kwalificatiematch van de Rode Duivels tegen Wales te volgen.

Komende nacht en morgenochtend volgen er vooral over het oosten nog meer buien, ook daarbij kan een enkele bui zwaar zijn. Morgen trekt de neerslag weg waarna vanuit het westen de zon weer de overhand krijgt. De wind waait matig, aan zee vrij krachtig uit een zuidwestelijke richting. De maxima bedragen 19 tot 25 graden.

Droog met zonnige perioden
Zondag is het droog met wolkenvelden, maar er is ook af en toe ruimte voor zon bij zowat 22 graden. Van maandag tot en met donderdag blijft het droog met flinke zonnige perioden. De middagtemperatuur schommelt maandag en dinsdag rond 19 graden. Woensdag en donderdag wordt het ongeveer 22 graden.