G7 wil actie ondernemen tegen schenders akkoord Minsk

Separatisten bereiden zich voor om op te rukken naar Debaltseve. De G7 wil dat de strijdende partijen in Oost-Oekraïne afzien van acties die een wapenstilstand in de weg staan, zoals het verhevigen van de strijd om Debaltseve.
AP Separatisten bereiden zich voor om op te rukken naar Debaltseve. De G7 wil dat de strijdende partijen in Oost-Oekraïne afzien van acties die een wapenstilstand in de weg staan, zoals het verhevigen van de strijd om Debaltseve.
De groep van zeven belangrijke industrielanden, de G7, heeft laten weten actie te ondernemen als betrokken partijen het Minsk-akkoord voor Oekraïne niet naleven. De invloedrijke economische groep wil ook dat de strijdende partijen in Oost-Oekraïne afzien van acties die een wapenstilstand in de weg staan, zoals het verhevigen van de strijd om Debaltseve.

Gisteren spraken de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk in de Wit-Russische hoofdstad Minsk af dat zondag (23.00 uur zaterdag in België) een wapenstilstand ingaat. In de aanloop naar dat moment wordt hevig gevochten in Oost-Oekraïne, onder meer om de plaats Debaltseve, waar Oekraïense regeringsmilitairen worden belaagd door pro-Russische rebellen.

De G7 is een informele westerse club rijke landen die in 1975 als G6 werd opgericht door Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS. In 1976 sloot Canada zich aan (G7). Sinds 1998 schoof Rusland ook wel eens aan, maar dat is sinds het begin van de crisis in Oekraïne circa een jaar geleden niet meer gebeurd.