G20: Poetin en Obama schudden de hand bij start top in Turkije

De Amerikaanse president Barack Obama begroet zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin
AP De Amerikaanse president Barack Obama begroet zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin
De Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama hebben de hand geschud zondag bij de opening van de G20-top in Turkije, ondanks ijzige relaties en de meningsverschillen tussen de twee landen, onder meer over Syrië.

De twee staatshoofden wisselden zelfs enkele woorden voor de traditionele groepsfoto. Officieel is er geen enkele bilaterale ontmoeting voorzien tussen de twee leiders in het kader van de tweedaagse top in de Zuid-Turkse badplaats Antalya. Toch hebben Moskou en Washington een informele uitwisseling tussen beiden niet uitgesloten.

De onderwerpen van spanning tussen Rusland en de VS zijn veelvuldig, te beginnen met de conflicten in Oekraïne en Syrië. Washington roept Rusland op af te zien van een deel van de terugbetaling van het krediet van 3 miljard dollar aan Oekraïne, wat Moskou weigert. Rusland steunt onwrikbaar het regime in Damascus, en verzet zich tegen de visie van VS en zijn Europese en Arabische geallieerden over het lot dat de Syrische president Bashar al-Assad mag verwachten. Op het terrein komt de Russische luchtmacht tussen, in steun van Assads grondtroepen op Syrische bodem.

Naast een "sterke boodschap" over terrorisme, bespreken de leiders van de grootste industrie- en de groeilanden maandag een actieplan tegen belastingontwijking en het versluizen van winsten door transnationale concerns. Het ontwerp van slotverklaring gaat voor Oxfam-expert Steve Price-Thomas niet ver genoeg en bevat geen verregaande bemoeienissen om nog openliggende knelpunten op te lossen.

Bij een manifestatie van zowat 200 personen tegen de G20, heeft de politie meerdere demonstranten opgepakt. De samenkomst en de daaropvolgende mars verliepen zonder incidenten, tot naar het slot onbekenden vuurwerk ontstaken. De politie zette daarop het waterkanon in. Voor de G20 zijn honderden agenten opgetrommeld. Rond de G20-conferentieplaats in Belek heeft de Turkse regering een betogingsverbod afgekondigd.