Fukushima-arbeider met kanker daagt Tepco voor rechtbank

Een arbeider wandelt voorbij stapels radioactief afval in de kerncentrale van Fukushima.
Getty Images Een arbeider wandelt voorbij stapels radioactief afval in de kerncentrale van Fukushima.
In Japan is het proces begonnen van een 42-jarige lasser tegen de Tokyo Electric Power Company (Tepco). De man kreeg leukemie nadat hij als lasser aan de slag was op de beschadigde Fukushima-site en acht sitebeheerder Tepco daarvoor verantwoordelijk.

De man is de eerste persoon van wie de overheid erkent dat zijn ziekte het gevolg is van zijn werk op het domein van de verwoeste kerncentrale.

De kerncentrale werd in 2011 getroffen door een aardbeving en een tsunami, wat leidde tot een drievoudige meltdown. Het is de ergste kernramp ter wereld sinds de ontploffing van de kernreactor van Tsjernobyl in 1986. De zone rondom de reactor van Fukushima blijft afgesloten terwijl duizenden arbeiders bezig zijn met de opkuis van de site.

De getroffen arbeider werkte voor een onderaannemer: de eerste zes maanden als lasser op de site van kernreactor Fukushima 2, vervolgens ging hij aan de slag als stellingbouwer op Fukushima 1.

De man werd blootgesteld aan een totale straling van 19,78 millisieverts. Dat is lager dan de officiële grens: Japan laat arbeiders in de centrale over vijf jaar maximum 100 millisieverts opbouwen. Een dosis van 100 millisieverts per jaar is voldoende om het risico op kanker te vergroten. Maar in oktober 2015 oordeelde een panel van het ministerie van volksgezondheid dat de ziekte van de man het gevolg was van zijn werk in Fukushima en dat hij recht had op een tegemoetkoming. "Terwijl het oorzakelijke verband tussen zijn blootstelling aan straling en zijn ziekte onduidelijk is, certificeren we hem vanuit het standpunt van arbeiderscompensatie," zei een medewerker van her departement toen.

De man eist nu 59 miljoen Japanse yen (486.000 euro)  van Tepco en de Kyushu Electric Power Company (Kepco), die de site van reactor 2 beheert. "Ik werkte er [op de site van Fukushima 1] omwille van mijn verlangen om de ramp onder controle te helpen krijgen, maar ik werd behandeld als een vervangbare arbeider," zei hij volgens het nieuwsagentschap Kyodo. "Ik wil dat Tokyo Electric zijn verantwoordelijkheid opneemt."

Sinds de catastrofe werkten al tienduizenden arbeiders op het domein van de kerncentrale. De overheid schat de kosten van de opruiming in totaal op zo'n 175 miljard euro.