Front National klaagt bloedbad onder Russischtalige Oekraïners aan

Marine Le Pen en Aymeric Chauprade van het Front National.
AFP Marine Le Pen en Aymeric Chauprade van het Front National.
Na het geweld gisteren in de Zuid-Oekraïense stad Odessa, waarbij zeker 42 doden vielen, heeft politicus Aymeric Chauprade van de rechtse Franse partij Front National (FN) vandaag in een communiqué "het bloedbad onder Russischtalige burgers in Oekraïne" aangeklaagd. Hij veroordeelt het "brutale beleid van de nieuwe overheden in Kiev tegen de bevolking van Zuidoost-Oekraïne".

Bij een aangestoken brand vielen gisteravond in de Oekraïense havenstad meer dan dertig doden, en Chauprade is er zeker van dat de brand het werk was van de extremistische milities van Pravij Sektor (Rechtse Sector).

Als de Europese Unie niet snel iets onderneemt om een einde te maken aan het afslachten van burgers in Oekraïne, zal Rusland verplicht zijn een humanitair ingrijpen (onder het R2P-principe, de verantwoordelijkheid om te beschermen) te ondernemen, stelde de FN-politicus.

Wilders
Krijgen de neofascisten in Oekraïne (Pravij Sektor, Svoboda, ..) die deel uitmaken van het nieuwe regime, er van langs van het zelf als extreemrechts geklasseerde FN, dan haalt de Nederlandse PVV-voorman Geert Wilders uit naar de EU. In een interview met Russia Today zegt Wilders dat de Europese Unie "niet geïnteresseerd is in het lot van de Oekraïners, enkel in uitbreiding". Hij zegt voorts niet te begrijpen waarom de EU geïnteresseerd is in een land waar de helft van de bevolking voor, de andere helft tegen toenadering tot de EU is. Wilders' Partij voor de Vrijheid is "eurosceptisch", net als het FN.