Franstalige politici bewijzen laatste eer aan Dehaene: "Groot staatsman"

PS-voorzitter Paul Magnette: "Dehaene was een gepassioneerd staatsman."
BELGA PS-voorzitter Paul Magnette: "Dehaene was een gepassioneerd staatsman."
Ook de Franstalige politici reageren aangeslagen op het overlijden van ex-premier Jean-Luc Dehaene. Dehaene, een van de vaders van het federale België, verstond als geen ander de kunst van het verenigen, zo klinkt het unisono bij hen.

Paul Magnette (PS)
Jean-Luc Dehaene is een staatsman die een "onuitwisbare stempel heeft nagelaten op de geschiedenis van ons land en Europa", zo reageert PS-voorzitter Paul Magnette op het onverwachte overlijden van de oud-premier.

Magnette prijst Dehaene als een man die politiek pragmatisme combineerde met geraffineerde analyses. Zijn grote kracht was volgens de PS-voorzitter zijn vermogen om "complexe problemen te ontmijnen". Zo groeide hij uit tot "vader van ons federaal model" en leidde hij België de Europese muntunie in.

Magnette staat ook stil bij de Europese carrière van Dehaene. De voorzitter van de Franstalige socialisten wijst op zijn werk als vicevoorzitter van de Europese Conventie voor de toekomst van Europa. "We verliezen een groot verdediger van Europa", besluit hij.

"In een land dat al vaak nood heeft gehad aan ontmijners, was Jean-Luc Dehaene ontegensprekelijk iemand die voor oplossingen zorgde." Dat zegt de Waalse en Franstalige minister-president Rudy Demotte (PS).

Demotte prijst Dehaene voor zijn federalistisch engagement, zowel in België als in Europa. Hij blikt met name terug op het Sint-Michielsakkoord, de vierde staatshervorming van 1993. "België kende zijn langste regeringscrisis ooit. Het was dit akkoord dat gestalte gaf aan een federaal België dat gedurende twee decennia voor institutionele stabiliteit zorgde en waarmee de budgettaire en socio-economische uitdagingen te lijf gegaan konden worden."
    
Zijn partijgenoot en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) brengt de carrière van Dehaene als eerste minister in herinnering. "Zijn mandaat aan het hoofd van de regering werd getekend door het overlijden van koning Boudewijn, de troonsbestijging van koning Albert II en de Sint-Michielsakkoorden. "Het overlijden van zo'n groot staatsman is altijd een groot verlies. Ik denk vandaag aan zijn vrouw en aan zijn kinderen, die een echtgenoot en een vader verloren hebben", besluit Vervoort.

Rudy Demotte (PS).
BELGA Rudy Demotte (PS).

Lutgen: "Een kapitein die stevig het roer vasthield"
"Een waar staatsman die zijn stempel heeft gedrukt op de politieke geschiedenis van België in de jaren tachtig en negentig". Zo prijst cdH-voorzitter Benoit Lutgen de overleden oud-premier Jean-Luc Dehaene. Lutgen onthoudt van Dehaene onder meer zijn "loyaliteit" en "zin voor compromis". "Jean-Luc Dehaene wekte vertrouwen, want zijn partners, zowel in het noorden als het zuiden van het land, kenden zijn respect voor een gegeven woord." De voorzitter van cdH prijst Dehaene als "een kapitein die stevig het roer vasthield van het Belgische schip dat door verscheidene stormen werd bedreigd, waaronder de gevolgen van de affaire-Dutroux".

cdH-vicepremier Joëlle Milquet beschrijft Dehaene op haar beurt als "een charismatisch leider met een sterk karakter", "een man van het compromis" die "de bijzondere gave had in moeilijke besprekingen op het juiste moment knopen door te hakken'.

BELGA