Franse VN-gezant: "Moskou gedraagt zich als pyromane brandweerman"

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin.
AFP De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin.
Rusland heeft vandaag bij de VN-Veiligheidsraad geëist dat Kiev "ophoudt met zijn strafexpedities" in het oosten van Oekraïne. Het Westen acht Moskou dan weer verantwoordelijk voor de toegenomen spanningen.

"We vragen aan Kiev en zijn (Westerse) ondersteuning geen fatale vergissing te begaan en na te denken over de gevolgen van hun daden", verklaarde de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin. Hij had om een spoedbijeenkomst van de raad gevraagd.

Rusland eist dat de autoriteiten in Kiev "snel een einde maken aan al hun strafexpedities" tegen de opstandelingen die verschillende overheidsgebouwen bezetten in steden in het oosten. Oekraïne lanceerde vrijdagochtend een militaire operatie tegen het pro-Russische separatistenbastion Slavjansk (Slovjansk in het Oekraïens).

Volgens de Franse ambassadeur Gérard Araud zijn het echter de Russen die gas moeten terugnemen. Hij beschuldigt Moskou ervan zich te gedragen als een "pyromane brandweerman". Kiev zet zijn troepen in tegen "gewapende bendes" die geen steun genieten onder de bevolking, klinkt het.

Ook volgens de Amerikaanse ambassadrice Samantha Power doet de Oekraïense interim-regering niet meer dan het "paramilitaire geweld, gesteund door Rusland, trachten te beheersen om de veiligheid van de Oekraïense burgers te verzekeren". Ze noemde het optreden van Kiev "redelijk, proportioneel en zoals elk ander land zou handelen" in dergelijke omstandigheden.