Franse klasbakken wissen achterstand weg tegen sterk Zweden en zijn alleen leider

Superster Pogba scoorde de gelijkmaker voor Frankrijk
Photo News Superster Pogba scoorde de gelijkmaker voor Frankrijk
Het heeft bloed, zweet, en tranen gekost maar Frankrijk staat na vier speeldagen alleen aan de leiding in groep A. Pogba en co. hadden 90 minuten lang wel de handen meer dan vol met een zeer verdienstelijk Zweden, maar trokken uiteindelijk aan het langste eind (2-1).

Beide landen begonnen de kwalificatiecampagne met zeven punten uit drie wedstrijden. De inzet van de wedstrijd was dan ook vooraf duidelijk: de leidersplaats. Frankrijk, torenhoog favoriet voor de partij, eiste vanaf het eerste fluitsignaal het balbezit op en was de meest dominante ploeg. Zweeds-doelman Olsen echt aan het werk zetten was echter lastig voor het team van Didier Deschamps. Duurste speler allertijden Paul Pogba was er dicht bij, maar zijn poging strandde net over het Zweedse doel. Maar ook de bezoekers, die met een stevig georganiseerde 4-4-2 formatie naar het Stade de France waren afgezakt, kwamen een aantal keer gevaarlijk opzetten. Vooral Guidetti was erg dicht bij de verrassende 0-1, maar de aanvaller reageerde niet alert genoeg. Vanaf het eerste halfuur verstreken was, verwaterde het spel bij beide teams. 0-0 bij de rust was het logische gevolg.

Doelman Lloris moest enkele keren vol aan de bak voor zijn team
AFP Doelman Lloris moest enkele keren vol aan de bak voor zijn team

De tweede periode werd een heel ander verhaal in het Stade de France. De Fransen begonnen niet opperbest en de verrassing was compleet toen Forsberg vanop vrije trap met een zwabberbal Lloris verraste: 0-1 en ongeloof bij het Franse publiek. De reactie van het team van Deschamps liet echter niet lang op zich wachten en de Franse sterren zetten al vlug orde op zaken. Eerst was er Paul Pogba die met een rake kopbal de stand in evenwicht bracht. Acht minuten later was het de beurt aan Dimitri Payet die -ondanks dat er duidelijk buitenspel aan vooraf ging- de situatie volledig omkeerde.

Helemaal gerust waren de Fransen allerminst ondanks de voorsprong en het Stade de France hield nog enkele malen de adem in, al bleven de beste kansen wel voor het thuisland. Vooral Griezmann was bijzonder dicht bij een derde treffer, maar zijn poging scheerde de buitenkant van de paal. Aan de overzijde was Thelin nog dicht bij een zeker niet onverdiende gelijkmaker, maar hij faalde oog in oog met Lloris. Zo is Frankrijk alleen leider in groep A, het telt nu drie punten meer dan Zweden. Nederland, derde in de groep met vier punten, kan overmorgen mits winst in Luxemburg langs Zweden komen op de tweede plaats.

Photo News
AFP