Franse acteur op trein zegt dat personeel passagiers in de steek liet - Thalys ontkent

AP
De Franse acteur Jean-Hugues Anglade, die samen met zijn gezin getuige was van de verijdelde aanslag op de Thalystrein, zegt dat het boordpersoneel de passagiers in de steek liet. Het bedrijf Thalys ontkent dat en zegt dat het personeel juist gehandeld heeft.

Anglade zei aan Paris Match dat het personeel zich bij het incident opsloot in een afzonderlijke ruimte en die niet wilde openen, ondanks de vraag van heel wat reizigers om ook hen daar binnen te laten.

De directrice van Thalys ontkent. Ze zegt dat een begeleider een kogel hem om de oren floot. "Hij is samen met vijf of zes reizigers in de bagageruimte gevlucht", zegt Agnès Ogier aan het Franse persbureau AFP. Daarna zou de begeleider aan de noodrem getrokken hebben, uitgestapt zijn en de bestuurder zijn gaan verwittigen. De tweede begeleider in het treinstel zou intussen ook per telefoon de bestuurder hebben verwittigd.

Ook in een mededeling neemt het bedrijf het op voor het personeel. "Thalys steunt de treinbegeleider die, op dit traumatisch moment voor iedereen, erin geslaagd is om de reizigers het dichtst bij hem te beschermen, en om de trein te doen stoppen. Voorts heeft hij zelf risico gelopen door de personen in het voorste treinstel te verwittigen. Door zijn alertheid zijn de politiekrachten snel ter plaatse kunnen komen en hebben ze de nodige maatregelen kunnen nemen om de trein naar Arras om te leiden", zegt het bedrijf.

"De tweede treinbegeleider heeft zich kunnen ontfermen over de reizigers nadat de dader overmeesterd was. Thalys dankt haar personeel voor de talrijke mobilisatie. Meer dan 50 vrijwilligers op meerdere plaatsen zijn komen helpen om de reizigers te begeleiden en om hen op te vangen".