Frankrijk wil "in elke regio" reïntegratiecentrum voor (vermoedelijke) jihadisten

afp
Frankrijk gaat tegen het einde van 2017 "in elke regio" een reïntegratiecentrum voor "geradicaliseerde personen", of personen die ontvankelijk zijn voor het jihadisme, oprichten. Dat kondigde de Franse premier Manuel Valls maandag aan.

Het nieuwe plan in de strijd tegen terrorisme moet de capaciteit voor de opvolging van jongeren die actief zijn in jihadistische netwerken of geneigd zijn zich daarbij aan te sluiten, in twee jaar tijd verdubbelen. Voor het plan wordt 40 miljoen euro extra vrijgemaakt tegen 2018.

Het eerste centrum zal deze zomer worden opgericht, aldus alls. "Minstens de helft van de instellingen zal op verzoek van de gerechtelijke instanties personen ontvangen die niet kunnen worden gedetineerd", voegde hij eraan toe.

Om de nieuwe deradicaliseringsstructuren beter te coördineren, wordt ook een "nationale coördinatie- en ondersteuningscel" gecreëerd voor de werking van de prefecturen, de departementen en verenigingen.

Het aantal administratieve onderzoeken waarbij mensen die gevoelige functies uitoefenen in gereglementeerde beroepen, zal worden verhoogd en er zullen frequente controles uitgevoerd worden. Dat onderzoek zal ook worden uitgebreid tot "de voorbereiding van grote evenementen".

Een andere maatregel is de oprichting van een "permanente wetenschappelijke raad" over radicalisering en terrorisme. Die raad kan een onderzoeksnetwerk coördineren en de banden tussen onderzoekers en antiterreureenheden versterken.

Ook zal het Passenger Name Record, het Europese register van de gegevens van vliegtuigpassagiers, deze zomer "geleidelijk ingevoerd worden" in Frankrijk, als eerste land op het Europese vasteland.

reuters
ap
afp