Frankrijk moet vissen op sommige plaatsen verbieden omdat dolfijnen "ernstig gevaar lopen uit te sterven”
De Franse regering moet het vissen voor delen van haar westkust verbieden uit vrees dat dolfijnen het “ernstig gevaar” lopen om uit te sterven. Dolfijnen komen vast te zitten in grote netten, daar stikken ze of worden ze verminkt door vissers. Frankrijk wordt al jaren onder druk gezet om de hoge sterfte onder zeedieren te voorkomen.
Oceanografisch instituut Pelagos schat dat deze winter bijna 1000 dolfijnen dood zijn aangespoeld aan de Atlantische kust van Frankrijk als gevolg van “toevallige vangst tijdens het vissen”. De Franse Raad van State geeft zes maanden de tijd om het vissen in delen van de Golf van Biskaje te verbieden en de gewone dolfijnen, tuimelaars en bruinvissen beter te beschermen.
Wetenschappers schatten dat alleen al in die maritieme zone van West-Frankrijk jaarlijks ongeveer 10.000 dolfijnen en bruinvissen worden gedood, recent waren dat er zelfs 18.000 in een jaar. De industriële visserij wordt als grootste boosdoener aangeduid. Hoewel het optreden van de Raad door natuurbeschermers wordt toegejuicht, zeggen campagnevoerders dat zij “hopen dat het nog niet te laat is” om veel van de dieren te redden. Deskundigen zeggen ook dat de dolfijnen hun voortplantingspatroon hebben veranderd om sneller te bevallen, een erkend teken van uitsterving.
Autopsies
Verschillende soorten verkeren nu in een “ongunstige staat van instandhouding”, waarbij de gewone dolfijn en de bruinvis in de regio “ernstig gevaar lopen uit te sterven”, zeggen autoriteiten. De controversiële vismethoden bestaan uit grote Franse netten die de oceaan afzoeken naar gewone vis, waarbij zonder onderscheid een hele reeks zeedieren wordt binnengehaald. Autopsies op sommige dolfijnen hebben extreme mate van verminking aangetoond. Volgens activisten is het gebruikelijk dat vissers lichaamsdelen van de verstikte dolfijnen afsnijden nadat ze in de netten verstrengeld zijn geraakt, zodat ze hun uitrusting kunnen redden.
De Franse autoriteiten staan al een aantal jaren onder druk om meer te doen om de hoge sterfte onder de zeedieren te voorkomen, ze worden sterk bekritiseerd omdat ze geen strengere maatregelen hebben genomen.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Belangrijke stuwdam verwoest in Oekraïne: dit is wat we nu weten
-
Dolfijnen moeten 'roepen' naar elkaar om nog boven menselijke geluiden te komen
Dolfijnen beginnen naar elkaar te ‘roepen’ om de geluidspollutie, veroorzaakt door de mens, te overstemmen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Bristol. Dit lijkt te bevestigen dat menselijke geluidspollutie een negatieve impact kan hebben op dieren die in zee leven. -
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
Voor je denkt aan de plaatsing van een airco of omgekeerde warmtepomp, kijk je best eerst eens naar wat je zelf al kan doen. Met deze negen tips van bouwsite Livios kan je je huis ook koelen: want door de warmte buiten te houden tijdens zonnige dagen, laat je de temperatuur in je woning een aantal graden zakken. -
-
10
Vanaf volgende maand kan behandeling tegen kanker ook thuis
-
Independer
Te laat voor je keuring en in tussentijd een ongeval veroorzaakt: hoe zit het dan met je autoverzekering?
Het moet je maar overkomen: je auto wordt afgekeurd bij de technische keuring omdat een koplamp het niet doet, en dus moet je opnieuw langskomen. Maar nog vóór die herkeuring heb je een ongeval waarbij jij in fout bent. Hoe zit het dan met de verzekering? Independer.be adviseert. -
PREMIUM
Drie experts over plaag van krakers in Spaanse tweede verblijven: “Je kan het slot niet meer opnieuw veranderen, want dan riskeer je zélf een klacht wegens inbraak”
Klopt het dat krakers in Spanje beter beschermd zijn dan de eigenaars, zoals de Vlaamse Danielle te horen kreeg toen ze niet meer in haar gekraakte appartement geraakte? En wat kan je doen om je Spaanse casa te beveiligen? We gingen te rade bij drie experts in België en Spanje. “Er is een maffia die verlaten huizen opspoort en de ‘okupas’ valse huurcontracten bezorgt.” -
Ook persoonlijk logo minister Demir zeven keer “incorrect” gebruikt