Frankrijk haalt minderjarigen weg uit 'jungle' Calais

Franse autoriteiten zijn woensdag begonnen met het verplaatsen van ongeveer 1.500 minderjarige migranten uit Calais. Het vertrek van deze alleen in de havenstad aangekomen jongeren vormt de voltooiing van de sluiting van de 'jungle', de chaotische nederzetting van migranten die vanuit Calais naar Engeland willen oversteken. De migranten worden elders in Frankrijk in opvangcentra ondergebracht.

Parijs en Londen hebben ruzie over het lot van de minderjarigen, omdat velen claimen familie in Groot-Brittannië te hebben. De Britten zouden die minderjarigen moeten opnemen, vindt de Franse regering.  

In totaal zijn woensdag dertig bussen voorzien om de jongeren over te brengen naar een van de zestig opvangcentra voor minderjarigen verspreid over Frankrijk. De jongeren, van wie het merendeel naar Groot-Brittannië wil reizen, mogen niet kiezen naar welk centrum ze worden getransporteerd. Ze kunnen enkel aangeven met welke andere vluchtelingen ze dat het liefst doen.

Tijdens hun overbrenging zullen ook Britse functionarissen aanwezig zijn, die de aanvragen van de jongeren tot overbrenging naar Groot-Brittannië zullen behandelen. Die kunnen worden goedgekeurd in geval van familieherenigingen of via een regeling rond kwetsbare minderjarige vluchtelingen. Sinds de ontmanteling van de "jungle" in Calais, werden al ongeveer 300 niet-begeleide minderjarigen in Groot-Brittannië opgevangen.

Half oktober bevonden zich in de omstreden krottenwijk in Calais nog tussen de 6.000 en 8.000 mensen. Met het vertrek van de minderjarigen en de sloop van de krotten moet de 'jungle' binnen enkele dagen verleden tijd zijn. De afbraak van het migrantenkamp werd maandagavond afgerond. President François Hollande heeft tegenover Franse media verzekerd dat er geen krotten meer zullen verrijzen.

REUTERS
AFP
AFP
REUTERS