Frankrijk gekant tegen voorstel van EU-Commissie om vergunning glyfosaat met vijf jaar te verlengen

Glyfosaat is het hoofdbestanddeel van onkruidverdelgers als Roundup.
AFP Glyfosaat is het hoofdbestanddeel van onkruidverdelgers als Roundup.
De Franse regering is tegen het voorstel van de Europese Commissie om de vergunning van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Frankrijk wil de verlenging beperken tot drie jaar, zei de Franse leefmilieuminister Nicolas Hulot op radio RMC en tv-zender BFM. Morgen bespreken de EU-lidstaten het dossier. "Wij zullen tegenstemmen", zei Hulot.

Glyfosaat is het hoofdbestanddeel van onkruidverdelgers als Roundup. De tijdelijke vergunning van het product loopt op 15 december af. Glyfosaat ligt onder vuur omdat studies erop wijzen dat het product mogelijk kankerverwekkend is. De Europese Commissie stelde eerst een verlenging van tien jaar voor, maar verschillende lidstaten waren hier tegen. Het Europees Parlement sprak zich uit voor een verlenging met slechts vijf jaar. De Belgische regering zit op de lijn van het Europees Parlement. Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) wil ook dat het gebruik van glyfosaat afgebouwd wordt, iets wat niet in het nieuwe commissievoorstel staat. 

Om het voorstel van de Commissie erdoor te krijgen, volstaat een gekwalificeerde meerderheid van de EU-lidstaten, wat betekent dat minstens 16 van de 28 landen, die samen goed zijn voor 65 procent van de EU-bevolking, akkoord moeten gaan.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Hegge

  Bayer , Duits heeft intresse in Monsanto, de duitsers zullen zo lang sjoemelen dat het mag vd EU. En de fransen gaan ja knikken.

 • simon van branden

  @Tommy Dat vind ik totaal verkeerd geredeneerd. Dan krijg je een geval zoals met asbest. Indien het bedrijf niet onafhankelijk wetenschappelijk kan aantonen dat het veilig is voor mens en natuur, moet men de gezondheid en milieu voorop stellen en verbieden. Deze studies heeft men niet. Insecten zorgen voor veel meer dan 50% van onze bestuiving voor ons eten, hiermee houdt men tot nu toe blijkbaar geen rekening. Niet enkel onze gezondheid speelt een rol maar het gehele plaatje.

 • Glen Van Bruyssel

  Oei,er zal hier of daar weer wat te rapen zijn door de toppoliticie van Europa.

 • Tommy Roelants

  Dit debat wordt momenteel precies enkel op 'gevoel' gevoerd. Als nog niet duidelijk wetenschappelijk bewezen is dat er een probleem is: toelaten. Als wel bewezen is dat normaal gebruik schadelijk is: verbieden. Het feit dat mensen 'denken' dat het schadelijk is, of 'niet geloven' dat het ongezond is zou er toch niet mogen toe doen...

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Uitstekend product, natuurlijk zoals ALLE producten voor dit doel, moet het wel met mate gebruikt worden!