Foto's van Russische konvooien in Oekraïne zijn in 2008 in Georgië genomen

De Republikeinse senator Inhofe zegt woedend te zijn om de misleiding, maar houdt vol dat er desondanks voldoende bewijzen zijn van de Russische militaire aanwezigheid in Oekraïne.
PHOTO_NEWS De Republikeinse senator Inhofe zegt woedend te zijn om de misleiding, maar houdt vol dat er desondanks voldoende bewijzen zijn van de Russische militaire aanwezigheid in Oekraïne.
De Amerikaanse senator Jim Inhofe (80) heeft gisteren foto's exclusief aan de Amerikaanse nieuwswebsite Washington Free Beacon (WFB) bezorgd die volgens hem aantonen dat het Russische leger actief is in Oekraïne. Verscheidene foto's van de Russische konvooien bleken bij nader inzien in 2008 genomen te zijn tijdens het Russische conflict met Georgië, meldde WFB vandaag.

Toen de Republikeinse senator hiermee geconfronteerd werd, zei hij dat de foto's van leden van het Oekraïense parlement kwamen die hij dacht te kunnen vertrouwen.

"Toch genoeg bewijzen"
"Ik was woedend toen ik vernam dat een van de foto's nu een vervalsing blijkt van een foto van (het Amerikaanse persbureau) AP die in 2008 gemaakt werd", aldus Inhofe in een verklaring. "Dit verandert niets aan het feit dat er heel wat bewijzen zijn die tonen dat Rusland in het land is opgerukt met T-72-tanks en dat pro-Russische separatisten Oekraïners in koelen bloede afmaken", voegde hij eraan toe, zonder die bewijzen te specifiëren.

Volgens de communicatiedirecteur van de senator wordt één en ander nagetrokken.

Doorslaggevend voor militaire steun
De moraal van het verhaal is dat senatoren weten hoe ze de media voor hun doeleinden kunnen gebruiken. En dat de media uiterst behoedzaam moeten zijn, aldus de website dailycaller.com. WFB merkte op dat de foto's doorslaggevend konden zijn om het Congres ervan te overtuigen militaire steun te geven aan Oekraïne.