Fors onweer houdt lelijk huis: "Als een bom die insloeg"

Johan Vandevijver on Twitter
Het vooraf aangekondige onweer heeft gisteravond opnieuw lelijk huis gehouden. De Brusselse ring stond ter hoogte van Strombeek op een gegeven moment zelfs deels onder water. In Destelbergen raakte een gezin van vier dakloos nadat de bliksem insloeg op hun huis. Maar ook elders in Vlaanderen was het een stevig onweer, met plaatselijk met grote hagelbollen. In Sint-Truiden en Turnhout werd het gemeentelijke rampenplan afgekondigd. Waals-Brabant kondigde het rampenplan af voor de hele provincie.

Verschillende brandweerdiensten in Brussel en Vlaams-Brabant hadden donderdagavond de handen vol met het onweer. Vooral Brussel en Vlaams-Brabant-West lijken getroffen, met ettelijke tientallen noodoproepen voor beide brandweerkorpsen.

De Brusselse ring stond in Strombeek zelfs deels onder water. Dat leverde files op vanuit Groot-Bijgaarden. De afrit naar de A12 werd gesloten.

Rond 21.30 uur meldde de brandweer Vlaams-Brabant-West dat er zo'n 130 noodoproepen waren binnengekomen maar om 22.15 uur stond de teller al boven de 200. Die kwamen vooral uit de regio Dilbeek, Grimbergen, Strombeek-Bever en Wemmel, waar straten, kelders en woningen onderliepen. Ook op de Brusselse Ring in Wemmel konden de riolen het vele regenwater niet slikken, waardoor plaatselijk enkele rijstroken onder water kwamen te staan. De bewoners van Grimbergen kregen alvast het bericht dat ze zandzakjes konden ophalen in de gemeentelijke loods.

In Brussel was de situatie bijna catastrofaal, zo meldt Pierre Meys, woordvoerder van de Brusselse brandweer. Die kreeg enkele honderden telefoontjes, voornamelijk uit Sint-Jans-Molenbeek, Laken, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem, Jette, Anderlecht en Vorst. Op verschillende plaatsen stond het water zo hoog in de straten dat wagens enkel nog met hun dak boven het water uitsteken.

Het metroverkeer in Brussel was onderbroken op lijn 6 tussen de stations Simonis en Koning Boudewijn. Er zijn vervangbussen ingelegd. "De sporen staan onder water tussen Stuyvenbergh en Bockstael, daarom hebben we het verkeer op lijn 6 onderbroken tussen Simonis en Koning Boudewijn", bevestigde MIVB-woordvoerster An Van hamme rond 22 uur.

Ook de brandweer Leuven werd overstelpt met telefoontjes, terwijl Tienen rond 22.00 uur een 30-tal oproepen telde.

Op de Steenweg op Kortenaken in Geetbets sloeg gisterenavond rond 23.20 uur de bliksem in op een woning. De bewoners bleven gelukkig ongedeerd, maar het huis liep schade op.

In Strombeek reden auto's zich hopeloos vast in het water.
Marc Baert In Strombeek reden auto's zich hopeloos vast in het water.
Fouad Bouyardan (36) uit Strombeek. "Ik dacht dat het nog wel zou lukken, maar ik had pech. Mijn motor verzoop en ik kon geen kant meer uit."
Marc Baert Fouad Bouyardan (36) uit Strombeek. "Ik dacht dat het nog wel zou lukken, maar ik had pech. Mijn motor verzoop en ik kon geen kant meer uit."
In Leuven stond de Dijle wel heel hoog vanmorgen.
Jaak Geens via 3535@hln.be In Leuven stond de Dijle wel heel hoog vanmorgen.
In Geetbets sloeg de bliksem in op een huis.
Kristien Bollen In Geetbets sloeg de bliksem in op een huis.

Blikseminslag

In Destelbergen is een gezin van vier dakloos nadat een blikseminslag hun woning verwoestte. In een mum van tijd ging het dak van het pas gerenoveerde huis in vlammen op. Ook twee andere appartementen zijn onbewoonbaar door rook- en waterschade. Als wij wonder raakte niemand gewond.

"Als een bom die insloeg", zo beschrijft overbuur Louis Keghels wat hij rond 18 uur zag. "Ik hoorde een enorme knal en zag de bliksem achteraan het huis binnen dringen en via de goot zijn weg naar de straat vinden." Zelfs honderden meters verderop schrokken de mensen op tijdens het voorbereiden van het avondmaal. "Onze ramen trilden ervan", reageert een toegesnelde buurtbewoonster.

Ook in Ninove sloeg de bliksem in (zie tweede video hieronder). Rond 20.30 uur sloeg de bliksem in op de nok van het dak van een woning langs de Aalstersesteenweg. Kort daarna vloog het isolatiemateriaal onder de dakpannen in brand. De bewoner van het huis probeerde de brand te blussen en raakte lichtgewond aan de hand. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Hagelbollen

Heel Vlaanderen kreeg de volle laag. "Stopcontacten sprongen gewoon uit de muur en schakelaars vlogen aan diggelen", vertelt Marijke Schepens uit Munkzwalm, die een optiek uitbaat. Het was even over tien uur, toen de hel losbarstte boven Munkzwalm. "Ik zag een gigantische blauwe flits en er was tegelijk een onvoorstelbaar luide knal. Het leek alsof mijn winkel ineenstortte."

In Duffel stond de A. Stocletlaan in geen tijd onder water. Ter hoogte van de spoorwegbrug kwam het water zodanig hoog te staan dat het verkeer niet meer door kon. De gemeente besloot daarom de straat af te sluiten voor het verkeer. Hetzelfde gebeurde ook op de Mechelsebaan in Duffel. Ook daar kwam het water opnieuw zeer hoog te staan. Het is niet de eerste keer dat de A. Stocletlaan onder water loopt. Eerder reden er zich ook al verschillende auto's vast.

BENOIT DE FREINE

Ook Limburg krijgt alweer de volle laag

De provincie Limburg is ook dit keer niet gespaard gebleven. Hevige onweersbuien hebben ernstige overlast veroorzaakt. Door de zeer hevige onweersbuien heeft burgemeester Veerle Heeren (CD&V) van Sint-Truiden donderdagavond het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

Basisschool 't Blavierke en de middelbare school Sint-Aloysius in Zepperen bij Sint-Truiden blijven vrijdag gesloten door het noodweer dat donderdagavond over Sint-Truiden trok. De scholen zijn onbereikbaar omdat de toegangswegen onder water staan. Dat maakte burgemeester Veerle Heeren (CD&V) vrijdagochtend bekend. Ouders met kinderen konden vanaf 6.30 uur terecht in de buitenschoolse kinderopvang van Kortenbos.

De burgemeester deed ook een oproep om risicovolle gebieden te vermijden, zoals domein het Speelhof, waar door de hevige windstoten veel bomen tegen de vlakte gingen. "De acute situaties waren vrijdagochtend voor zover als mogelijk voorlopig verholpen. Vrijdag bij dageraad wordt de schade verder opgemeten en worden de schadegevallen verder behandeld. Wees alert voor loshangende takken en andere voorwerpen. Bij schade aan de woning gelieve de verzekeringsagent te contacteren'', aldus burgemeester Heeren.

Omstreeks 20 uur vielen er in de regio van Lommel dikke hagelbollen met een diameter van enkele centimeters uit de lucht. Vervolgens trok het noodweer verder door de provincie. De verbindingslaan tussen Diepenbeek en Kortessem raakte bezaaid met omgeknakte bomen door de felle windstoten. Straten kwamen in een mum van tijd blank te staan door de overvloedige regenval. Ook Zuid-Limburg kreeg zijn deel van de overlast.

Onder meer in Wellen veroorzaakten de onweersbuien ernstige schade. Trampolines werden verplaatst en bomen kwamen op de wegen terecht. De Vloeiherkstraat, de Daalstraat, de Russeltstraat en de Herenstraat liepen onder. Heel veel daken liepen schade op, onder meer in de Smissebroek en de Notelarestraat.

Burgemeester Els Robeyns (sp.a) noemde de toestand redelijk dramatisch. Intussen is daar beslist dat de technische dienst zandzakjes gaat vullen om de getroffen bewoners uit de nood te helpen. "We proberen met man en macht de wegen vrij te krijgen. Wie zandzakjes nodig heeft, kan ze afhalen", aldus Robeyns.

Voor alle noodoproepen vraagt de burgemeester het algemeen nummer van de gemeente te contacteren, namelijk 012-67 07 00. Vanuit de gemeente worden de noodoproepen gecoördineerd. Een hevig onweer met zware regenval, felle windstoten en hagelbuien trok over de provincie. Kort na middernacht was zelfs de 100-centrale in Hasselt uitgevallen, zodat daar geen oproepen meer mogelijk waren.

De E314 van Lummen naar Nederland raakte rond middernacht ter hoogte van Genk centrum versperd door een boom op de rijbaan. Aan de afrit aan Genk centrum is er een moeilijke doorgang.

Ook in Turnhout rampenplan afgekondigd

Ook in Turnhout de lokale fase van het rampenplan afgekondigd, na een hevig onweer en stortregen, zo liet communicatiemedewerker Jan Govaerts vrijdag iets na middernacht weten. Kort voor 21 uur ontving de brandweer de eerste oproepen voor ondergelopen straten en kelders, vooral in Schorvoort, Zevendonk, maar ook in de stationsomgeving en Graatakker. Rond middernacht waren nog 11 brandweerploegen in de weer om water weg te pompen.

Doordat de Aa buiten haar oevers was getreden stonden rond middernacht ook een aantal straten onder water, zoals de Graatakker, Tuinbouwstraat, Jasper Van Kinschotstraat en Renier Sniedersstraat. Daarnaast werden de Sint-Jorislaan, Rozenlaan en Graatakker afgesloten voor het verkeer.

Vannacht zal de civiele bescherming het water uit de Aa overpompen naar de vijver van het Stadspark.

Ook Herentals en Mol kregen het zwaar te verduren

Zwaar onweer slaat weer genadeloos toe | HLN Herentals

Wallonië: rampenplan afgekondigd in Waals-Brabant en Henegouwen

Voor de hele provinicie Waals-Brabant het rampenplan afgekondigd, zo staat te lezen op de website van de provincie.

Verschillende Waals-Brabantse gemeenten werden getroffen door zware regenval en windstoten die grote schade veroorzaakten, voornamelijk in Waver, Nijvel en Geldenaken.

Die laatste gemeente kondigde gisteravond ook al het gemeentelijke rampenplan af, nadat een hevige storm onder meer de sporthal deed instorten en verschillende daken deed wegvliegen. In Nijvel kreeg de brandweer donderdagavond tientallen oproepen binnen, voornamelijk voor omgevallen bomen, verkeersongevallen en ondergelopen kelders.

Nog in Waals-Brabant waarschuwde het provinciale crisiscentrum voor een overstroming van de Dijle in de komende uren. Vooral de inwoners van Ottignies, Waver en Gastuche werden gevraagd hun voorzorgen te nemen.

Ook in de provincie Henegouwen werd het rampenplan tijdelijk afgekondigd tot 00.30 uur vannacht. Volgens gouverneur Tommy Leclercq werden er interventies uitgevoerd in Pont-à-Celles, Binche, Ham-sur-Heure, Courcelles, Estinnes en La Louvière.