Fiscus screent massaal bankkaarten

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) gaat via Worldline, de grootste betaaloperator van ons land, alle betalingen met bank- en kredietkaarten screenen. Het doel van die massale controle is het opsporen van verborgen rekeningen in belastingparadijzen. De fiscus wil achterhalen wie hier allemaal betaalt met een buitenlandse bank- of kredietkaart, schrijft De Tijd vandaag.

De betalingen kunnen leiden naar buitenlandse bankrekeningen die verborgen zitten achter (exotische) schermconstructies, zoals de Panama Papers dit jaar blootlegden.

Maandag gaat de BBI daarvoor langs bij Worldline, dat 1,8 miljard elektronische betalingen per jaar verwerkt. In het belang van het onderzoek wilde de woordvoerder van de fiscus noch minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) commentaar geven over de grote operatie. De fiscus heeft zijn bezoek wel op voorhand aangekondigd en Worldline weet wat de fiscus wil. Maar het is afwachten hoe de confrontatie maandag zal verlopen.

De massale screening is ongezien in België en zal ongetwijfeld controverse opwekken. Tegenstanders spreken over een buitensporige screening die de privacyregels en het fiscaal bankgeheim met de voeten treedt.

"Inbreuk op privacy"

Ook de Privacycommissie bevestigt dat de fiscus het recht heeft om het betalingsverkeer via bankkaarten te controleren omdat het nu eenmaal in de wet staat. "Al hebben we hier wel degelijk te maken met een inbreuk op de privacy", zeggen ze.