Fillon heeft klacht ingediend tegen blad Canard Enchaîné

François Fillon.
AFP François Fillon.
De Franse verslagen rechtse presidentskandidaat François Fillon heeft een klacht ingediend tegen Le Canard Enchaîné in verband met berichtgeving over een fictieve parlementaire job van zijn echtgenote en twee van zijn kinderen. Dat melden meerdere Franse media.

De klacht is "recent" ingediend wegens het verspreiden van "valse informatie" en "lasterlijke berichten" met de bedoeling de stembusslag te beïnvloeden. Volgens het Franse persbureau AFP is Fillon naar de justitie gestapt na een artikel dat midden april, tien dagen voor de eerste verkiezingsronde, is gepubliceerd.

De gerechtelijke politie verwacht op 11 mei een hoofdredacteur en een journalist van de Canard voor een verhoor, twitterde het blad.

Bronnen bij de justitie hebben tegenover meerdere Franse media bevestigd dat een onderzoek is geopend. De entourage van Fillon heeft bevestigd dat de vroegere premier een klacht heeft ingediend.

In januari meldde Le Canard Enchaîné dat Penelope Fillon, de vrouw van de politicus, jarenlang een wedde heeft opgestreken als parlementair medewerker van hem en zijn plaatsvervanger. Maar dit werk zou fictief zijn geweest.

De Franse justitie heeft een onderzoek ingesteld. Het stel is in maart in staat van beschuldiging gesteld vanwege "afwending van overheidsgeld".

In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen is Fillon op 23 april met twintig procent van de stemmen als derde geëindigd. Hij is dus geëlimineerd voor de tweede ronde.