Filerecord sneuvelt: 1.600 km file door sneeuw in hele land

belga
We beleven op 12 maart zowaar de moeilijkste ochtendspits van de hele winter. Het is na een uiterst barre nacht nog altijd aan het sneeuwen en al erg vroeg was het filerecord gesneuveld. Rond 8 uur waren de files al opgelopen tot meer dan 1.600 km files op het hele wegennet. Op de meeste snelwegen is slechts een rijstrook berijdbaar, zowat alle secundaire wegen zijn ondergesneeuwd. Rond 8u stond er al zo'n 525 km file op de snelwegen, wat heel uitzonderlijk is. Een treffend voorbeeld is de reistijd van Lummen naar Brussel: die bedraagt normaal gesproken 40 minuten, maar loopt nu op tot 3 uur en 20 minuten! Alle 315 strooiwagens zijn uitgerukt en hebben al 1.500 ton strooizout over de wegen verspreid. Toch hebben ze de grootste moeite om de wegen sneeuwvrij te krijgen. De tunnels in Brussel zijn uit voorzorg afgesloten. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan niet noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen. De Lijn ondervindt ook grote hinder, de treinen van de NMBS en Eurostar kampen met vetragingen, Thalys rijdt niet meer.

Een groot deel van Europa kreunt onder het late winteroffensief met heel wat ellende op de weg tot gevolg. Vooral Frankrijk krijgt het heel zwaar de verduren. In de buurt van Rijsel zijn drie Belgen gewond geraakt bij een zwaar verkeersongeval met in totaal veertien gewonden. Ook bij ons is het helaas weer zwaar prijs. Vrachtwagens in schaar, zware ongevallen door slippartijen op de gladde wegen en ellenlange files. Vanmorgen is de situatie in het hele land uiterst gevaarlijk door een intense sneeuwzone. Vannacht kreeg eerst het zuiden van West-Vlaanderen al een extra sneeuwlaag, later volgde de rest van het land. Overal viel enkele centimeters verse sneeuw.

Sneeuwophopingen
België beleefde op 12 maart een uiterst barre vriesnacht. In het holst van de nacht vroor het al tussen -3 en -7. Een uiterst strakke noordooster met windstoten tot 60 km/u zorgt voor een koudegevoel van rond de -10 graden. Door die wind is de zichtbaarheid nog verder beperkt en ontstaan gevaarlijke sneeuwophopingen. Tegen de ochtendspits hadden de strooidiensten en het toenemende verkeer hun werk gedaan, maar toch verloopt de ochtendspits door de extreme omstandigheden uiterst chaotisch. Vooral rond Antwerpen en Brussel gaat het verkeer heel moeizaam. Op de E403 tussen Brugge en Kortrijk staat het verkeer in beide richtingen zelfs zo goed als stil. De filerecords sneuvelden al heel vroeg met rond 8 uur een piek van meer dan 1.600 km. Dat gaat om sterk vertraagd verkeer, het is overal heel moeilijk rijden, maar enkel plaatselijk is er echt stilstaand verkeer.

Filerecord traag verkeer verpulverd

Doordat de filebarometer van Touring Mobilis rond 8.00 uur dus al meer dan 1.600 kilometer file registreerde, is het record van 3 februari 2012 verbroken. Toen werd tijdens de avondspits zowat 1.200 à 1.300 kilometer geteld. Dat zegt Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum Vlaanderen.

"Verkeerskundig kan je wel niet van een filerecord spreken. Een kleine 500 kilometer is effectief te wijten aan traag rijden door drukte op de wegen, in combinatie met de sneeuwellende. Maar de andere 1.000 kilometer file heeft te maken met traag rijden door slechte zichtbaarheid en gladheid als gevolg van de sneeuw", nuanceert Beeckman. "Maar als je al het trage verkeer op alle wegvakken samentelt, hetzij door drukte hetzij door voorzichtig rijden wegens de sneeuw, dan kunnen we inderdaad van een record spreken", klinkt het.

Nu al 10 cm sneeuw
Het KMI deelde ook al de sneeuwhoogtes mee, gemeten om 7 uur vanochtend. Vooral in Wallonië ligt al een pak sneeuw. In Florennes ligt al 10 cm sneeuw, in Bevekom en Elsenborn 7 cm. Maar ook in Vlaanderen begint de witte laag aan te dikken. In Semmerzake (tussen Gent en Gavere) ligt 5 cm, net als in Kleine-Brogel. Lokaal ligt er door sneeuwophopingen door de strakke noordoostenwind nog veel meer sneeuw. De ochtendtemperaturen liggen tussen -2 en -8.  Aan de kust nu al droog, in de rest van het land blijft het sneeuwen, in de Ardennen zelfs nog de hele dag. Daar kan tot meer dan 20 cm sneeuw liggen op het einde van de dag.

Berekoude nachten
Komende nacht wordt het berekoud met, afhankelijk van de breedte van de opklaringen, minima van -3 tot -15 graden. De matige wind wordt zwak uit noordelijke richtingen. Ook de komende dagen houdt het barre winterweer aan met elke dag winterse buien afgewisseld met opklaringen. 's Nachts duikt het kwik zelfs in het centrum van het land naar een voor de tijd van het jaar extreem koude -10 en tot -15 op de Hoge Venen. Pas vanaf het weekend zou het iets zachter maar ook wisselvalliger worden.

REUTERS
reuters
afp
reuters