Feyenoord loopt blauwtje op bij staartploeg Go Ahead Eagles, maar blijft wel leider

ANP Pro Shots
Feyenoord heeft, op de twaalfde speeldag in Nederland, een eerste competitienederlaag moeten incasseren. Degradatiekandidaat Go Ahead Eagles versloeg de koploper uit Rotterdam met 1-0, dankzij een doelpunt van Jarchinio Antonia. Feyenoord, dat na negen overwinningen op rij de afgelopen weken al gelijkspeelde tegen Ajax en sc Heerenveen, behoudt wel de eerste plaats in de stand.

In de wetenschap dat de concurrenten Ajax en PSV punten hadden laten liggen, hoopte Feyenoord zijn voorsprong uit te bouwen. De Rotterdammers speelden echter zonder overtuiging. Het ontbreken van de aanjagers Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena op het middenveld deed zich voelen. Marko Vejinovic en Renato Tapia konden hun stempel niet op het spel drukken, waardoor Feyenoord stroef draaide in Deventer.

Naast El Ahmadi en Vilhena ontbrak ook de geblesseerde doelman Brad Jones. De Zweed Pär Hansson maakte daardoor zijn Eredivisie-debuut onder de lat. Hansson zag hoe Darren Maatsen na een kwartier een waarschuwingsschot loste. In de dertigste minuut was het wel raak, na geklungel van Jan-Arie van der Heijden. De verdediger van Feyenoord verspeelde de bal aan Maatsen, die voor het doel de vrije Antonia vond: 1-0.

ANP Pro Shots
ANP Pro Shots
Photo News
Photo News

Van der Heijden leek zijn fout een paar minuten later te herstellen toen hij een indraaiende voorzet van Steven Berghuis achter keeper Theo Zwarthoed kopte, maar scheidsrechter Bas Nijhuis keurde dat doelpunt af. Volgens de arbitrage had Berghuis de bal bij de aanname met zijn hand beroerd.

Met Jens Toornstra, na rust ingevallen voor de tegenvallende Tapia, ging Feyenoord op jacht naar de gelijkmaker. Veel kansen leverde dat echter niet op. Van Bronckhorst bracht in het laatste half uur ook Eljero Elia en Michiel Kramer in, maar de grootste kans was aan de andere kant voor Antonia. Hij ging alleen op Hansson af, maar de Zweed hield Feyenoord in de wedstrijd. Ook in de vijf minuten blessuretijd wisten de Rotterdammers de gelijkmaker niet meer af te dwingen.