Federale en Waalse regering "zij aan zij" met de werknemers en hun families

EPA
Waals minister-president Paul Magnette reageert ontzet en geschandaliseerd op de aangekondigde sluiting van Caterpillar in Gosselies. Premier Michel spreekt van een klap. Beide regeringsleiders verklaarden zich solidair met de werknemers van het bedrijf. De Waalse regering, Michel en Peeters zitten vanmiddag samen met de vakbonden.

"Dit is een brutale beslissing en een sociaal drama. Ik wil dat iedereen gemobiliseerd is in een politieke eenheid met de Waalse regering om de werknemers en hun families te steunen", zei premier Michel na afloop van het kernkabinet.

De eerste minister vertrok nadien samen met minister van Werk Kris Peeters richting Namen. Daar zullen ze samen met collega's uit de Waalse regering zowel de vakbonden als de directie van het bedrijf ontmoeten.

Vanmorgen had Michel al een onderhoud met Waals minister-president Paul Magnette. Hij onderstreepte het belang van coördinatie tussen beide regeringen en de vakbonden. "Stap voor stap zullen we strijden aan de zijde van de werknemers en hun familie, door coördinatieteams met de Waalse regering en de vakbonden", zei de premier na afloop van de vergadering.

Het kabinet van de premier had de afgelopen dagen regelmatig contact met het bedrijf, maar reageert toch verrast op de sluiting. "In Ierland gaat het om 250 ontslagen, maar hier moet het volledig dicht, dat is toch een klap", reageert Michels woordvoerder.

AP

"Bedrijf had enorme overheidssteun gekregen"

"Wat nu dringend is, zijn de mensen", benadrukt Waals minister-president Paul Magnette (PS) op zijn beurt. Hij is geschandaliseerd door de aankondiging, terwijl de site steeds "enorme steun heeft gekregen van de overheden", bijvoorbeeld na de laatste herstructurering.

De Waalse regeringsleider benadrukt ook de "enorme inspanningen" die het personeel de laatste jaren heeft geleverd op het vlak van productiviteit en het behoud van activiteit. Hij laakt de "blinde" manier van werken van de directie, "zonder enig overleg". Magnette roept de Europese instanties op om "te begrijpen dat ze de rechten van de werknemers moet versterken tegenover de multinationals die zich soms als schurken gedragen".

De Waalse administratie onderzoekt intussen hoeveel subsidies het bedrijf kreeg en of die nog gerecupereerd kunnen worden als de voorwaarden niet zouden vervuld zijn. Gespecialiseerde advocaten en de Waalse investeringsmaatschappij Sogepa gaan intussen onderzoeken of de beslissingen van Caterpillar wettelijk en conform de regels zijn genomen, tweette Waals economieminister Jean-Claude Marcourt, die momenteel in het buitenland is.

Het Europese distributiecentrum van Caterpillar in Grimbergen, waar ongeveer 700 mensen werken, blijft gevrijwaard. Dat heeft de topman van het Amerikaanse bedrijf bevestigd in een brief aan minister van Werk Kris Peeters.

Waals minister-president Paul Magnette (PS).
Photo News Waals minister-president Paul Magnette (PS).

VBO wil taskforce

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wil een taskforce met de overheden, arbeidsbemiddelaars (Forem-VDAB-Actiris) en de beroepssectoren opdat hooggekwalificeerde werknemers begeleid worden en zo snel mogelijk opnieuw in de arbeidsmarkt geïntegreerd raken. Ook minister van Werk Peeters pleit voor zo'n taskforce, in het kader van de procedure-Renault.

Het VBO zegt in de eerste plaats te denken aan het menselijke drama dat zich momenteel afspeelt en aan de zware economische gevolgen voor de regio. "Onze organisatie heeft de sluiting van een bedrijf steeds beschouwd als een drama, vooral wanneer het meer dan 2.000 mensen tewerkstelt. De bedoeling en essentie van onze actie bestaan erin dat de bedrijven naar België komen en er blijven, niet omgekeerd. Maar soms verplaatsen markten zich naar de andere kant van de wereld en is het moeilijk om de productiemiddelen hier te houden", klinkt het.

"We zullen er alles aan blijven doen opdat het investeringsklimaat in België zo aantrekkelijk mogelijk is. De cijfers inzake werkgelegenheid en investeringen tonen dat de zaken verbeteren, maar sluitingen zoals die van vandaag herinneren ons eraan dat we aandacht moeten blijven hebben aan de wereldwijde evoluties."

'De bedoeling en essentie van onze actie bestaan erin dat de bedrijven naar België komen en er blijven, niet omgekeerd'

Verbond van Belgische Ondernemingen

Vakbonden zijn geschokt

De christelijke vakbond (CSC) noemt de geplande sluiting in een Twitter-bericht "weerzinwekkend". De vakbond "zal strijden opdat de rechten van de werknemers gerespecteerd zouden worden".

Bij de socialistische vakbond (FGTB Métal Hainaut-Namur) klinkt het dat hij "allereerst aan de zijde van de werknemers en hun gezinnen zal staan in deze moeilijke momenten". Marc Goblet, de algemeen secretaris van het ABVV die om medische redenen arbeidsongeschikt is, noemt de aankondiging "onzinnig". Myriam Delmée van de bediendebond (SETCa) zegt dan weer dat, ondanks de inspanningen van de werknemers, "niets ooit voldoende is om de arrogantie van de multinationals tegen te gaan".

De liberale vakbond (CGSLB) ten slotte, zegt "geschandaliseerd" te zijn. De bond ziet geen economische logica in de aankondiging. "Er vonden omvangrijke investeringen plaats en er werden engagementen aangegaan. Caterpillar Gosselies is de Europese parel van de groep", luidt het daar. "De vakbond zal uiteraard aan de zijde staan van de werknemers."