Federaal parket gaat uit van terreuraanslag

kos
De dader die zaterdagnamiddag drie personen doodschoot en een vierde zwaar verwondde in het Joods Museum, op de Brusselse Zavel, handelde waarschijnlijk vanuit terroristisch oogpunt. Dat meldt het federaal parket. Daarom is een bijkomende onderzoeksrechter aangesteld die gespecialiseerd is in terrorisme-dossiers. Intussen zijn verschillende duizenden uren aan beeldmateriaal in beslag genomen voor analyse. Er wordt ook intensief internationaal samengewerkt in het onderzoek naar de dader.

"Uit analyse van de camerabeelden blijkt dat we te maken hebben met een dader die zeer koelbloedig en vastberaden is, en doelbewust handelt", zegt Wenke Roggen, woordvoerster van het federaal parket. "Dat, en het feit dat de slachtoffers neergeschoten werden in het Joods Museum, heeft tot het besluit geleid dat de dader waarschijnlijk vanuit terroristisch oogpunt handelde." Ook duurde de hele schietpartij nog geen 90 seconden. De onderzoekers tasten ook nog in het duister over de nationaliteit van de dader, die met een kalasjnikov schoot.

Daarom is besloten een tweede onderzoeksrechter op het dossier te zetten en de kwalificatie van de feiten aan te passen van drievoudige moord en moordpoging naar drievoudige terroristische moord en terroristische moordpoging.

Heel veel beeldmateriaal
"Na de verspreiding van de beelden van de feiten zijn al een aantal tips binnengelopen, die zullen onderzocht worden", gaat de woordvoerster verder. "Tevens is al voor verschillende duizenden uren aan beeldmateriaal in beslag genomen, dat allemaal zal geanalyseerd worden. Het gerechtelijk labo van de federale politie zal ook opnieuw ter plaatse gaan voor bijkomend sporenonderzoek, waardoor het Joods Museum voorlopig dan ook niet zal heropenen. We hebben ook al onze nationale en internationale partners gemobiliseerd om mee te werken aan het onderzoek."

Israëlische inlichtingendienst?
Een aantal Israëlische en Belgische media melden intussen dat het koppel Israëlische toeristen dat het leven verloor bij de aanslag, voor de Israëlische inlichtingendiensten zou gewerkt hebben, en zien daarin een mogelijk motief voor de aanslag. Het federaal parket kan daarover op dit moment geen commentaar kwijt. "Alle pistes liggen nog open", aldus de woordvoerster.

Via de Israëlische ambassade is ook al contact opgenomen met de familie van de slachtoffers om de repatriëring van de lichamen vlot en met het nodige respect te laten verlopen. Wanneer de lichamen zouden gerepatrieerd worden, is volgens het federaal parket nog niet duidelijk.Video