Farage na winst 'leave'-kamp: "Het was fout te beweren dat 350 miljoen per week nu naar gezondheidszorg zal gaan"

De campagnebus met de bewuste slogan.
Photo News De campagnebus met de bewuste slogan.
Een van de propagandaslogans van de brexitvoorstanders was dat de 350 miljoen pond die de Britten nu nog wekelijks in de EU pompen, voortaan naar de gezondheidszorg zou gaan. UKIP-leider Nigel Farage, voortrekker van de eurosceptici, verklaarde in de tv-show Good Morning Britain op ITV vanochtend na 'zijn' overwinning dat hij die beloofde transfer toch niet kan garanderen. "Het was verkeerd om dat te beweren", zei hij.

Op de rode bus van de Vote Leave-campagne prijkte deze slogan: "Wij zenden de EU wekelijks 350 miljoen pond. Laten we daarmee de NHS financieren." NHS staat voor National Health Service, zeg maar de Britse gezondheidszorg. Het "uitgespaarde" EU-geld zou dus daar naartoe gaan.

Maar dat ontkende Nigel Farage plots vanochtend bij reporter Susanna Reid: "Ik kan dat niet garanderen. Ik zou dat nooit beweerd hebben. Dat was een fout van het 'leave'-kamp."

"Wacht eens even", zei een verbouwereerde Reid. "Dat was een van uw campagneslogans. Nadat 17 miljoen mensen gestemd hebben om de EU te verlaten - deels gebaseerd op basis van die advertentie die enorm belangrijk was in de hele propaganda - zegt u nu dat dat fout was?"

Farage voelde het vuur aan zijn schenen, ontkende dat het ZIJN slogan was, en fietste vervolgens rond de vraag heen. "De tien miljard per jaar kan aan allerlei doelen besteed worden, zoals aan de NHS, aan scholen of aan wat dan ook."

Boris Johnson, die als topfavoriet voor het premierschap wordt beschouwd, bij de bus met de "foute" slogan.
EPA Boris Johnson, die als topfavoriet voor het premierschap wordt beschouwd, bij de bus met de "foute" slogan.
Nigel Farage tijdens een ander interview vanochtend.
AFP Nigel Farage tijdens een ander interview vanochtend.