Families van slachtoffers aanslagen Parijs zullen klacht indienen tegen de Belgische staat

Zeventien families van slachtoffers van de aanslagen van 13 november in Parijs zullen klacht indienen bij Belgische rechtbanken, zo heeft het Franse radiostation RTL gemeld. De klagers betichten de Belgische staat ervan niet het nodige te hebben gedaan om de aanslagen te verhinderen.

Met name verwijten de families België mankementen in de observatie van de broers Brahim en Salah Abdeslam, terwijl de inlichtingendiensten over informatie beschikten die hen hadden moet alarmeren.

Volgens RTL is de klacht gebaseerd op een rapport van het Comité P dat wees op deficiënties in de observatie van meerdere lieden die betrokken waren bij de voorbereiding en/of uitvoering van de aanslagen in Parijs.

"Ondanks de alarmsignalen vanuit de onderscheiden observaties van lieden die golden over te gaan tot gewapende acties, is er nooit een juridisering geweest van die mensen van wie vaststond dat ze geradicaliseerd waren", zei meester Samia Maktouf, avocate van de families. "Het resultaat kennen we: de dood van meerdere onschuldige mensen. Wij zullen de veroordeling van de Belgische staat vragen omdat een dergelijk disfunctioneren zich nooit meer zou voordoen".

Volgens een tweede tussentijds rapport van het Comité P omtrent het onderzoek naar de aanslagen van Parijs, en waarvan sommige elementen in april in de pers zijn opgedoken, is het observatiedossier van de broers Abdeslam in april 2015 zonder verder vervolg geklasseerd bij gebrek aan effectieven. 

Luidens dit rapport hebben meerdere mankementen Salah en Brahim Abdeslam het mogelijk gemaakt te ontsnappen aan de observatie waarvan zij het voorwerp hadden moeten zijn.