Op sociale media duiken foutieve berichten op waarin een verband wordt gesuggereerd tussen apenpokken en het AstraZeneca-vaccin.
Volledig scherm
Op sociale media duiken foutieve berichten op waarin een verband wordt gesuggereerd tussen apenpokken en het AstraZeneca-vaccin. © Twitter/Reuters

FACTCHECK. Neen, apenpokken hebben niets te maken met chimpanseevirus in AstraZeneca-vaccin

Op sociale media duiken berichten op waarin een link wordt gelegd tussen het apenpokkenvirus en de aanwezigheid van een chimpanseevirus in het AstraZeneca-vaccin. Mensen suggereren zo dat het apenpokkenvirus gelinkt zou zijn aan het AstraZeneca-vaccin. “Pure waanzin”, reageert viroloog Marc Van Ranst. “Dit zijn mensen die vaccins in diskrediet willen brengen.”

1 reactie

 • ben Verschuren

  1 maand geleden
  En nog een vaccin met god weet wat!
 1. Wat zijn apenpokken? En hoe geraak je er ook weer van af? Virologen Steven Van Gucht en Marc Van Ranst leggen uit
  Play

  Wat zijn apenpokken? En hoe geraak je er ook weer van af? Virologen Steven Van Gucht en Marc Van Ranst leggen uit

  In verschillende landen duiken er mensen op die besmet zijn geraakt met het apenpokkenvirus. Dat is het kleinere broertje van de pokken die wij kennen. Ook in ons land zijn er al mensen besmet geraakt met het virus. Maar wat zijn apenpokken precies? Hoe kan je ze krijgen? En wat kan je eraan doen eenmaal je besmet bent? Virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht beantwoorden jouw vragen.