(Archieffoto)
Volledig scherm
(Archieffoto) © ANP

Facebooks ‘Hooggerechtshof’: “Filmpje Zwarte Piet terecht verwijderd”

Facebook heeft vorig jaar terecht een filmpje over Zwarte Piet verwijderd. De gebruiker die het filmpje had geplaatst ging hiertegen in beroep, maar een raad van beroep stelde de sociaalnetwerksite in het gelijk. Volgens deze Oversight Board is de zwarte schmink van Zwarte Piet een “schadelijk racistisch stereotype”.

18 reacties

 • Yvan Lissens

  1 maand geleden
  Op mijn 58ste sta ik met verbazing te kijken hoe een hoop volwassen mensen een kinderfeest verbrodden voor een link die de kinderen zelfs niet snappen. Hang maar verder de politiek correcte uit...
 • Lucien Mertens

  1 maand geleden
  Dat zogenaamde gerechtshof dwaalt, en nog geen klein beetje!
 • Sven Goris

  1 maand geleden
  De mensheid is compleet ontspoort en de klepel is al zo ver doorgeslagen dat de klok al gebarsten is... zogezegd mensen die zich plots na decennia aan zwarte piet of dergelijke storen, de cancel cultuur die plots de geschiedenis moet herschrijven.. ik wil niemand nog iets over tolerantie en vrijheid tegen mij horen zeggen hoor je?! En ja we zouden massaal van FB moeten gaan maar buiten verontwaardiging gebeurt dat ook niet.. de doorgeslagen klepel die de klok breekt...
 • Jose Van Hauwaert

  1 maand geleden
  Velen begrijpen blijkbaar niet dat Facebook een privé bedrijf is en iedereen die zich daar bij aansluit zich akkoord verklaard heeft met hun regels en manier van werken. Net als een Shop, Café of Restaurant kunnen die iedereen toelaten of weigeren naar eigen goeddunken. Niemand is verplicht zich bij de social media sites aan te sluiten, indien wel, dan moet men hun "rules of engagement" opvolgen en respecteren, simpel toch?
 • Fred De Vlaminck

  1 maand geleden
  Als kind hadden we een enorm respect voor Zwarte Piet. En toen bestond het woord "racisme" niet eens. Ik vraag me ook af of dat zo maar kan, een hele gemeenschap vals beschuldigen van racisme. En dan nog vanuit Amerika waar de grootste racisten zitten, zoals enkele dagen geleden weeral bleek.
 1. Minstens 33 doden bij Israëlische bombardementen in Gazastrook, woning van Hamas-leider aangevallen
  33

  Minstens 33 doden bij Israëli­sche bombarde­men­ten in Gazastrook, woning van Ha­mas-lei­der aangeval­len

  Bij Israëlische bombardementen in de Gazastrook zijn zondag zeker 33 mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Rode Kruis. Israël en militante Palestijnen bestoken elkaar al ongeveer een week. Hamas vuurt doorlopend raketten af en Israël slaat terug met luchtaanvallen. Die zouden volgens plaatselijke autoriteiten alleen op zondag al het leven hebben gekost aan 33 Palestijnen, onder wie 13 kinderen. Het dodental in de Gazastrook stijgt daarmee naar 181.
 2. Indrukwekkende renovatie van Gentse burgerwoning: “Meer daglicht, ruimte en zicht op de tuin”
  Livios

  Indrukwek­ken­de renovatie van Gentse burgerwo­ning: “Meer daglicht, ruimte en zicht op de tuin”

  Liselore en Peter wonen in een ruime burgerwoning in Gentbrugge. Samen met hun vijf kinderen vormen ze een nieuw samengesteld gezin. De halfopen woning dateert uit 1954 en was dus niet alleen aan renovatie, maar ook aan uitbreiding toe. De oude veranda aan de achterkant van de woning ruimde plaats voor een volledig nieuwe aanbouw met leefkeuken en maximaal contact met de tuin. Bouwsite Livios mocht het resultaat bekijken.
 1. Man wil dak herstellen maar dat loopt helemaal anders dan gepland
  Play

  Man wil dak herstellen maar dat loopt helemaal anders dan gepland

 2. Beer met gewonde poot gaat lunch ophalen bij inwoner in Michigan
  Play

  Beer met gewonde poot gaat lunch ophalen bij inwoner in Michigan