Extremist loopt stage bij politietop: "Hij stelde ongezond veel vragen"

De federale politie heeft een stagiair in de hoofdzetel in Brussel op non-actief gezet omdat hij op zijn Facebookprofiel sympathiseerde met Islamitische Staat. Op dat moment had hij al twee dagen toegang tot de privégegevens van hooggeplaatste officieren.  

Bilal E.B. (22) uit Elsene maakte tijdens zijn kijkstage op de ICT-afdeling van het politiehoofdkantoor (RAC) - de nieuwe hoofdzetel van de federale politie in Brussel - een hele reeks foto's van zijn zwaar bewaakte werkplek. Volgens zijn collega's stelde hij ook "ongezond veel vragen" over de wapens in het politiegebouw. Eén keer probeerde de Belg van Marokkaanse origine zelfs binnen te geraken in het bureau van politiebaas Catherine De Bolle. "Dat was alleen maar om met haar op de foto te gaan", beweerde hij. Gert Cockx van politievakbond NSPV klaagt over de gebrekkige screening. "Zelfs wie maar enkele uren toegang krijgt tot onze gebouwen moet grondig nagetrokken worden. Dit incident toont aan dat een onvolledige check een rechtstreeks gevaar kan betekenen voor politiemensen en hun naaste familie."

De federale politie sust en zegt dat er geen bewijs gevonden is dat Bilal E.B. de vertrouwelijke gegevens van topmensen kopieerde. "Maar ze hebben ook geen bewijs dat hij het niét gedaan heeft", zegt een officier.  

LEES MEER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE

Catherine De Bolle
photo_news Catherine De Bolle