EXPLAINER. Wat is een schrikkeljaar en waar komt het vandaan?

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Morgen, 29 februari, is een schrikkeldag. Maar waarom hebben we om de vier jaar 366 dagen in een jaar? Hoe is een schrikkeljaar ontstaan? En wat hebben Julius Caesar en paus Gregorius XIII hiermee te maken? Wij leggen het hieronder in een video voor u uit. 
Printscreen video schrikkeljaar
Printscreen video schrikkeljaar Printscreen video schrikkeljaar

De aarde heeft 365 dagen en 6 uur nodig om rond de zon te draaien. In elk jaar blijft er dus 6 uur over. Om de vier jaar worden de extra uren omgezet in één dag. Een schrikkeljaar is met andere woorden een jaar met 366 dagen in plaats van 365. De Romeinse kalender telde 355 dagen, maar Julius Caesar had een beter idee. Hij veranderde de kalender naar 365 dagen en besloot dat er om de vier jaar een schrikkeldag moest komen. Toch klopte dat niet volledig. 

In de zestiende eeuw was er een verschil van tien dagen. Paus Gregorius XIII herstelde dat in 1582. De kalender ging van 4 oktober ineens naar 15 oktober. De paus bepaalde dat eeuwjaren geen schrikkeljaren zouden zijn, tenzij ze deelbaar zijn door vierhonderd. Ter verduidelijking: 2000 was dus een schrikkeljaar.

In het verleden vonden op een schrikkeldag ook enkele historische momenten plaats. Zo werd Hattie McDaniel in 1940 de eerste Afrikaans-Amerikaanse actrice die een Academy Award won. Ook werd in 1964 de baby van prinses Alexandra van Kent geboren. Het was de eerste koninklijke baby in de geschiedenis. 

Infografiek schrikkeljaar
hln.be Infografiek schrikkeljaar2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Catherine MISTIAEN

    Schitterend idee van die paus. Of hoe astrologen eeuwen geleden, toch slim konden zijn. En dan iedereen klagen, als we een beetje terug moeten gaan in de tijd (minder vliegtuigen, minder auto's, jongens en meisjes apart onderwijs, huismoeders weer thuis, meer fatsoen en respect voor de man, minder seks en meer onthouding, enz enz). En onze dagelijkse kalenders overal op alle PC's, op kantoor en thuis zijn eeuwen en eeuwen oud. En dat gaat perfect.

  • marc Deglin

    dat is basisstof van het lagere onderwijs , dat het hier nog eens moet uitgelegd worden ? zegt veel over het onderwijs.