Bert Ceyssens, voorzitter van de werkgroep Natuurbranden, ging in het voorjaar op opleiding in Frankrijk
Volledig scherm
PREMIUM
Bert Ceyssens, voorzitter van de werkgroep Natuurbranden, ging in het voorjaar op opleiding in Frankrijk © RV

Expert over bosbrand die ondergronds verder woedt: “Een week later kan het vuur 100 meter verder zitten zonder dat je het zag”

“Alles weer onder controle.” Dat dàchten ze in de Gironde toen de laatste week van juli inging. Twee gigantische bosbranden hadden er 14.000 hectare bos vernield. Drie weken later zijn daar tienduizenden mensen op de vlucht. Nu blijkt dat het vuur in de grond was gekropen en al die tijd is blijven smeulen, om elders weer boven te komen. Wat weten we over dit fenomeen? Waarom is een ondergrondse brand zo moeilijk te detecteren en te bestrijden? Kan dit overal en dus ook hier gebeuren? We spraken de experts natuurbranden van de brandweer en Natuur en Bos. “Zowat bij elke heropflakkering in de natuur heb je te maken met een grondbrand.”

 1. "Een extra verificatie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je kredietkaart gestolen wordt
  Spaargids.be

  "Een extra verifica­tie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je krediet­kaart gestolen wordt

  Een betaalkaart kwijtspelen kan je heel wat stress bezorgen. Zeker als het een kredietkaart is, houd je best je hart vast. Heel wat belangrijke info is immers direct op je kaart te vinden. Daardoor bestaat de mogelijkheid dat een dief je kaart -zelfs zonder pincode- kan gebruiken. Wat zijn nu precies de risico’s en wat moet je absoluut doen wanneer je je kredietkaart verliest? Spaargids.be zocht het voor je uit.
 2. Russische soldaten getuigen over hoe ze “gedumpt” werden aan Oekraïens front: “Dit stomme leger doet helemaal niets”
  Play

  Russische soldaten getuigen over hoe ze “gedumpt” werden aan Oekraïens front: “Dit stomme leger doet helemaal niets”

  Een nieuwe video van twee Russische soldaten toont nogmaals hoe de gedeeltelijke mobilisatie die in Rusland van kracht is, grote ontevredenheid onder de bevolking veroorzaakt. In de video klagen de soldaten over hoe ze “gedumpt zijn in een bos” aan de Oekraïense frontlinie zonder voedsel of water. “Niemand geeft om ons”, hekelen ze. “En de commandanten zijn echte idioten.”