Ex-punkgitariste en topronselaar van IS-jihadistes in Syrië "wil terugkeren naar Engeland"

Twitter
In 2013 haalde de 48-jarige Sally Jones de wereldpers omdat ze met haar zoontje uit Kent wegvluchtte naar het kalifaat van IS. Haar partner achterna, een computerhacker uit Birmingham die terrorist werd. Sindsdien staat de jihadiste en voormalige punkrockster bekend als topronselaar van vrouwen voor IS. Maar nu wil de Britse 'Witte Weduwe' naar verluidt terug naar huis.

"Ze zit te wenen omdat ze wil terugkeren", dat zegt tenminste Aisha - een schuilnaam voor de vrouw van een andere IS-jihadist - in een interview met Sky News. Volgens Aisha, samen met andere jihadivrouwen gevlucht naar een Koerdisch kamp in Raqqa, mag Jones niet terug naar Engeland: "IS laat haar niet gaan omdat ze nu de echtgenote van een militair is."

Sally Jones trouwde in Raqqa, de 'hoofdstad' van het IS-kalifaat, met Hussein maar werd in 2015 weduwe. De digitale manager van IS kwam om bij een Amerikaanse droneaanval toen hij terreurplannen tegen het westen aan het smeden was. Daarover zei Jones op Twitter: "Ik ben trots dat mijn man gedood werd door de grootste vijand van Allah. Moge Allah blij zijn met hem." Ze voegde eraan toe nooit nog iemand anders te zullen liefhebben. Jones' zoon Jojo moet nu twaalf zijn en zou door IS onder meer gedwongen zijn gevangenen te executeren. Sally Jones zou haar zoon gebruiken als levend schild tijdens haar trips.

Jones' echtgenoot, Junaid Hussain, kwam om bij een Amerikaanse droneaanval.
Twitter Jones' echtgenoot, Junaid Hussain, kwam om bij een Amerikaanse droneaanval.

Sally Jones, aka Umm Hussain al-Britani, bekeerde zich tot de islam toen ze een relatie begon met Junaid Hussein. Tot dan leefde ze eerst van de bijstand, was ze daarna verkoopster van parfum, en speelde ze in de jaren 90 gitaar in de punkband Krunch, een formatie met enkel vrouwen.

Eens bekeerd, dreigde ze herhaaldelijk met terreuraanslagen tegen het Verenigd Koninkrijk, de VS en Europa. Ze riep aanhangers op aanslagen te plegen. Ze gaf ook online te kennen zelf ongelovigen te willen onthoofden en ze publiceerde lijsten met doelwitten. Omgekeerd staat ze zelf hoog op de lijst van dronedoelwitten, opgesteld door de VS en het VK.