Ex-minister Steven Vanackere (CD&V): "Ik droom van een terugkeer"

BELGA
In gesprek met De Zondag laat voormalig minister Steven Vanackere (CD&V) in zijn politieke kaarten kijken. Hij droomt van een terugkeer.

Van 2007 tot 2013 was Vanackere onafgebroken minister: eerst in de Vlaamse, daarna in de federale regering. Zijn banden met de christelijke arbeidersbeweging zouden uiteindelijk zijn ondergang betekenen toen hij als minister van Financiën het heikele ACW/Belfius-dossier op tafel kreeg. Op 5 maart 2013 nam hij ontslag uit de regering-Di Rupo en verdween haast geruisloos op het achterplan. "Heel bewust", stelt de 52-jarige West-Vlaamse Brusselaar nu. "Ik wou in geen geval bitter overkomen of iemand anders de schuld geven."

Vanackere zocht en vond nieuwe uitdagingen. Hij studeerde Wijsbegeerte, schreef een boek en werd aangesteld als academisch beheerder voor de KU Leuven in Brussel. Twee jaar geleden viste zijn partij hem op als gecoöpteerd senator.

Maar nu begint het te kriebelen om terug in de cockpit van de macht te zitten, zegt hij aan De Zondag. "Ook al stel je wel eens vast dat het leven naast de politiek kwaliteitsvoller kan zijn, toch raak je die microbe niet snel kwijt. Wie op de reservebank zit, droomt ervan ooit weer op het veld te staan. Enfin, ik toch. Ik heb nog steeds die ambitie, dat steek ik niet weg."