Europol: "Ernstigste terrorismedreiging die Europa in tien jaar heeft meegemaakt"

REUTERS
Europa moet erop rekenen dat de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag niet de laatste zijn. Dat zei de directeur van de Europese politieorganisatie Europol, Rob Wainwright, in Brussel tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement.

Europa moet erop rekenen dat de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag niet de laatste zijn. Dat zei de directeur van de Europese politieorganisatie Europol, Rob Wainwright, in Brussel tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement.

Het is aannemelijk dat terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) meer aanslagen gaat plegen, aldus Wainwright. Hij noemde de aanslagen in Parijs "duidelijk een meer bedreigende vorm van terrorisme" dan die met één enkele dader, verwijzend naar eerdere aanvallen van mensen die door IS zijn geïnspireerd.

De politiechef noemde de aanslagen in Parijs een duidelijk signaal dat IS zijn terreuracties internationaliseert. "We hebben te maken met een zeer serieuze en vastberaden terreurorganisatie die nu actief is in de Europese straten. Dit is de ernstigste terrorismedreiging die Europa in tien jaar heeft meegemaakt."

anp

Met kwade plannen naar Europa

Wainwright heeft bovendien laten weten dat de database met namen van mensen die verdacht worden met kwade plannen naar Europa af te reizen zo'n 10.000 namen bevat. 

2.000 van deze namen zijn bevestigd als buitenlandse strijders, stelt Wainwright. De overige mensen op de lijst worden gezien als verdachten, sympathisanten en helpers. Hij stelt dat de algehele consensus in Europa is dat er zo'n 5.000 strijders uit het Midden-Oosten naar Europa zijn afgereisd. 

De helft van de namen op de lijst is afkomstig van vijf van de 28 lidstaten van de Europese Unie. Welke landen dat zijn, zei Wainwright niet.

'We hebben te maken met een zeer serieuze en vastberaden terreurorganisatie'

Rob Wainwright

Interpol kent 5.800 jihadisten

Interpol kent dan weer de namen van 5.800 buitenlandse jihadisten, op een totaal van naar schatting 25.000 die meevechten in Syrië of Irak. Dat maakte het hoofd van de internationale politie-organisatie, Jurgen Stock, vandaag bekend op een anti-terreurconferentie in Sevilla.

Volgens Stock komen de 5.800 buitenlandse strijders uit meer dan 50 landen. Maar tegelijk ligt het aantal buitenlandse jihadisten nog een pak hoger, hij schat op 25.000. Volgens hem is er nog meer samenwerking nodig tussen de landen. "Informatie is de basis van het werk van de politie. Die informatie moet gedeeld worden met Interpol", pleitte hij.