Europese hymne begeleidt Macron bij intrede aan Louvre

REUTERS
Niet de Marseillaise maar wel de Europese hymne weerklonk deze avond toen Emmanuel Macron zijn intrede deed op het plein voor het Louvre, waar duizenden supporters al urenlang wachtten op zijn komst. Macron won vandaag de Franse presidentsverkiezingen en wordt zo de achtste president van de Vijfde Franse Republiek.

"Merci, merci, merci!", zo stak de centrumkandidaat van wal, vlak naast de piramide van het Louvre. "Bedankt aan hen die op mij gestemd hebben zonder onze ideeën te delen, ik weet dat dit geen blanco cheque is".

Macron beloofde meteen dat hij er alles aan zou doen opdat de Fransen "nooit nog een reden zouden hebben op voor de extremen te stemmen". Ook vroeg hij zijn achterban om de FN-stemmers niet uit te jouwen: "Vandaag hebben ze hun woede, wanhoop, overtuiging soms, laten blijken. Ik respecteer dat, maar ik zal er de komende vijf jaar alles aan doen opdat de Fransen nooit nog een reden zouden hebben op voor de extremen te stemmen".

Geest van de verlichting
"Wij zullen niet toegeven aan de schrik, wij zullen niet toegeven aan de splitsing. Vanavond zijn er enkel Fransen, het volk van Frankrijk verenigd", luidde het nog. "Europa en de hele wereld kijken toe. Zij verwachten dat wij de geest van de verlichting verdedigen. "Ik ben mij bewust van onze meningsverschillen. Ik zal die eerbiedigen. Maar ik beloof: ik zal de republiek verdedigen.''"

In de toespraak zei Macron dat nu de "enorme taak'' wacht om in het parlement een sterke meerderheid op te bouwen om noodzakelijke veranderingen door te voeren in Frankrijk. De verkiezingen voor het lagerhuis staan gepland in juni.

Na zijn toespraak klonk alsnog de Marseillaise, die door Macron en zijn echtgenote Brigitte aan zijn zijde, samen met de duizenden aanwezigen werd meegezongen.

Sociaal stelsel
Jean-Luc Mélenchon, de linkse kandidaat die in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen al afviel, waarschuwde dat Macron het Franse sociale stelsel de oorlog wil verklaren. Ook Franse vakbonden toonden zich ongerust.