Europese autoriteiten veroordelen "aanslag op Europese waarden"

Voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso.
EPA Voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso.
Het motief voor de schietpartij op het Joods museum in Brussel is nog niet duidelijk, maar de internationale wereld gaat ervan uit dat het om een antisemitische aanslag gaat. Verschillende Europese beleidsmakers veroordeelden "de aanslag op Europese waarden".

Bij de schietpartij zaterdagnamiddag vielen drie doden. Het Brusselse parket wilde geen informatie geven over hun identiteit, maar volgens VTM gaat het om twee Israëlische toeristen en om een medewerkster van het museum. Ook het zwaargewonde slachtoffer zou werken in het museum.

"Het nieuws over de gewelddadige schietpartij die het leven kostte aan drie onschuldige personen, heeft me diep geraakt", aldus Europees Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso. "Ik veroordeel zwaar het feit dat deze schietpartij gericht was tegen een religieus symbool in het hart van de Europese hoofdstad. Het gaat om een aanval tegen de waarden zelf van Europa, dat kunnen wij niet aanvaarden".

"Haataanval"
De voorzitter van het Europees parlement, Martin Schulz, noemde de aanslag "zwaar choquerend". Hij had het over "een haataanval".

Catherine Ashton, verantwoordelijk voor het buitenlandbeleid, veroordeelde ook de aanslag. "Alles moet in het werk worden gesteld om te achterhalen wie erachter zit. Voor terrorisme mag er geen straffeloosheid gelden".