Europees akkoord over stroombesparingen en afromen van overwinsten
De energieministers van de Europese Unie hebben vrijdag op een vergadering in Brussel een politiek akkoord bereikt over maatregelen om de torenhoge elektriciteitsprijzen aan te pakken. Of er ook een prijsplafond voor gas komt, daarover onderhandelen ze verder. Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) voerde daar bij aanvang van de vergadering nogmaals pleidooi voor: “We kunnen vandaag als ministers onze verantwoordelijkheid nemen.”
Lees alles over de energieprijzen in ons dossier.
De EU-energieministers raakten het onder meer eens over een voorstel om de vraag in te tomen. Zo moeten de lidstaten deze winter vijf procent besparen op het stroomverbruik tijdens piekuren. Daarbovenop zouden de lidstaten op vrijwillige basis moeten mikken op een algemene verlaging van de maandelijkse consumptie met tien procent.
Eensgezindheid is er ook over een juridisch kader om de overwinsten boven 180 euro per megawattuur af te romen bij bedrijven die stroom produceren tegen lage kosten, zoals de kerncentrales en de producenten van hernieuwbare energie. De ministers vragen daarnaast ook een solidariteitsbijdrage van gas-, olie- en kolenbedrijven.
De Europese Commissie verwacht dat de beide maatregelen samen tot 140 miljard euro kunnen opleveren. Dat geld kunnen de lidstaten aanwenden om gezinnen en bedrijven te ondersteunen.
Ook België zal hiermee snel aan de slag gaan, zo bevestigde Van der Straeten. In ons land bestaat er reeds een nucleaire rente die dit jaar ongeveer 700 miljoen euro zal opleveren. “Maar in dat systeem is geen rekening gehouden met elektriciteitsprijzen tot 500, 600 euro. Ook daar zit nog een buitengewone overwinst die gecapteerd zou kunnen worden”, legde de minister uit.
Europees prijsplafond voor gas?
Verder zullen de ministers zich buigen over de volgende stap van de EU om de prijscrisis binnen de perken te houden. Volgens veel landen, waaronder België, moet er een breed gasprijsplafond komen, terwijl andere landen, waaronder Nederland, tegen blijven.
Volgens de tegenstanders wordt het bij het instellen van een plafond voor landen moeilijker om voorraden te verkrijgen op de groothandelsmarkt. Vooral omdat door een plafond niet geconcurreerd kan worden met kopers elders in de wereld.
Van der Straeten spreekt dat tegen: “Het probleem waar we vandaag mee geconfronteerd worden in alle landen van Europe is er geen van bevoorradingszekerheid, maar wel één van prijzen. Die zijn historisch hoog en zorgen ervoor dat onze economie en onze huishoudens facturen niet kunnen blijven betalen.”
Ook de Europese Commissie is kritisch. Als de EU een maximumprijsvoorstel voor gas goedkeurt, moet het blok ook “aanzienlijke financiële middelen” vinden om ervoor te zorgen dat landen gas kunnen blijven kopen op de wereldmarkt, waar andere kopers bereid kunnen zijn om meer te betalen dan het EU-maximum, zo werd eerder gesteld. Het is nog niet bekend waar dit geld vandaan moet komen.
Prijsplafond in Duitsland
De Duitse regering maakte eerder bekend maximaal 200 miljard euro uit te trekken om huishoudens en bedrijven te helpen met hun stijgende energierekening. Het land voert onder andere een prijsplafond voor gas in.
Tegelijkertijd schrapt de coalitie van bondskanselier Olaf Scholz een omstreden heffing op gasverbruik. Duitsland zal extra geld moeten lenen om de nieuwe steunmaatregelen te bekostigen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM49
Mustafa (45) uit Beringen verliest minstens 19 familieleden bij aardbeving: “Ik kan niets doen. Enkel doden tellen”
Minstens 19 familieleden van Mustafa Yaman (45) uit Beringen zijn de afgelopen dagen levenloos vanonder het puin gehaald in Turkije. Een pas verloofd nichtje, enkele neven en een nonkel uit Duitsland overleefden er de zware aardbeving niet. Tientallen zijn nog steeds vermist. “Mijn hele geschiedenis lijkt wel te zijn weggevaagd”, getuigt Mustafa. -
Vtwonen
Kleine(re) woonkamer? Vermijd deze vijf fouten en je maakt die ruimte meteen een pak groter
Niet iedereen is gezegend met een groot huis en, dus, een grote woonkamer. Toch hoeft een klein(er) exemplaar niet automatisch klein aan te voelen, zo weet vtwonen.be. Tenminste, als je rekening houdt met deze vijf vaak gemaakte fouten. -
“China heeft afgelopen jaren spionageballonnen hele wereld ingestuurd”
China heeft "in de loop van de voorbije jaren" een "vloot aan ballonnen voor spionageoperaties" de wereld ingestuurd. Dat heeft Karine Jean-Pierre, woordvoerder van het Witte Huis, woensdag gezegd tijdens een persmoment. Volgens het Pentagon zouden eerder al spionageballonnen hebben gevlogen boven plekken die “van belang” konden zijn voor de Chinezen. -
-
België en 14 andere EU-landen willen nog deze week voorstel voor algemeen gasprijsplafond
Vijftien Europese lidstaten, waaronder België, willen dat de Europese Commissie nog deze week een voorstel op tafel legt voor de invoering van een algemeen prijsplafond op gas, zodat de ministers van Energie dat vrijdag kunnen bespreken op hun spoedberaad. Belga kon de brief dinsdagavond inkijken. -
Je lief verwennen met Valentijn? Met deze 15 rode handtassen scoor je gegarandeerd punten
Valentijn staat voor de deur. Het ideale moment om je geliefde (of jezelf) te verwennen met een handtas in de kleur van de liefde. Of je nu voor een mini, midi of maxi ontwerp kiest: met deze rode handtassen schiet Cupido gegarandeerd nóg eens raak. -
“Kan ik zelf te weten komen hoeveel ik ga moeten bijbetalen?” 5.000 vragen en 200.000 Vlamingen volgden live de HLN Energiedag
Het HLN Energiepanel beantwoordde 6 uur lang live uw energievragen. Meer dan 200.000 mensen volgden onze livestream en blog met antwoorden op de voet. Onze 7 experts kregen meer dan 5.000 vragen. U kan deze namiddag de 100 meest gestelde vragen en antwoorden terugvinden in een overzichtelijk artikel. Bedankt om zo massaal af te stemmen op het HLN Energiepanel. Herlees hieronder de liveblog. -
Independer
Een eerste stek met je lief: met deze zes tips stel je jezelf én je huurwoning helemaal veilig
Wanneer je als koppel voor de eerste keer gaat samenwonen, mag je enkele belangrijke administratieve/legale zaken niet vergeten. Dat begint al voor je je huurcontract ondertekent. Met dit stappenplan van Independer.be zie je niets over het hoofd en zit je niet met problemen achteraf.