Ga naar de mobiele website
^ Top

Europa vraagt "transparant onderzoek" naar referendum Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wist zondag in een referendum een nipte meerderheid van de kiezers achter een uitbreiding van de presidentiële bevoegdheden te scharen.
AP De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wist zondag in een referendum een nipte meerderheid van de kiezers achter een uitbreiding van de presidentiële bevoegdheden te scharen.
De Europese Commissie heeft de Turkse autoriteiten vandaag gevraagd "een transparant onderzoek" te lanceren naar de mogelijke onregelmatigheden die de internationale waarnemers hebben vastgesteld bij het grondwettelijk referendum van eergisteren.

"We vragen alle actoren om zelfbeheersing te tonen en de autoriteiten om een transparant onderzoek te lanceren naar de beweerde onregelmatigheden die de waarnemers hebben gevonden", zo reageerde de woordvoerder van voorzitter Jean-Claude Juncker vandaag op de voorlopige conclusies van de waarnemersmissies van de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

De waarnemers stelden zowel in de aanloop naar als op de dag van het Turkse referendum tekortkomingen vast. Zo stellen de waarnemers aan de kaak dat de regels over de geldigheid van stembiljetten nog tijdens het stemmen omgegooid werden. De oppositie spreekt intussen van manipulaties en zou later vandaag formeel de annulering van de stembusgang vragen.

Nipte meerderheid
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wist zondag in een referendum een nipte meerderheid van de kiezers achter een uitbreiding van de presidentiële bevoegdheden te scharen. De Commissie vraagt de Turkse autoriteiten "om de volgende stappen zeer omzichtig in overweging te nemen" en "een zo breed mogelijke nationale consensus te zoeken".

Herinvoering doodstraf
De zegsman van de Commissie beklemtoonde ook opnieuw dat een mogelijke herinvoering van de doodstraf "de meest rode van alle rode lijnen" is in de relaties tussen de Europese Unie en de kandidaat-lidstaat. "Dat zou een duidelijk signaal zijn dat Turkije geen lid van de Europese familie wil worden", besloot hij.
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • kerim aksu

    Europa kan geen transparant onderzoek voeren Europa had de kant van de nee stemmers gekozen hoe transparant kunnen ze dan hun onderzoek voeren

  • Michael Van Acker

    Misschien moeten ze es nadenken over de vraag om een onafhankelijk onderzoek te vragen. Of beter: hun eigen waarnemers geloven

Meld een bug