Europa verliest terrein op Azië in ‘World University Rankings’: vier Belgische universiteiten in top 200
Vooraanstaande universiteiten in Europa verliezen terrein op de World University Rankings nu de concurrentie uit Azië toeneemt. Dat kondigt het Britse magazine voor hoger onderwijs Times Higher Education (THE) woensdag aan. De hoogste universiteit van België op de lijst, de KU Leuven, behoudt haar positie op de 42e plaats. In totaal staan vier Belgische universiteiten in de top 200.
Topuniversiteiten in Frankrijk, Nederland, Zweden, Finland, Noorwegen en Ierland zijn gezakt op de ranglijst. Frankrijk, Zwitserland en Duitsland hebben echter allemaal universiteiten die tot de top 100 van de wereld horen. Universiteiten in Midden- en Oost-Europa scoren dan weer beter dan de voorbije jaren. Zo halen instellingen uit Hongarije en Estland de top 250. Polen prijkt dan weer op de ranglijst met negen nieuwkomers.
De concurrentie uit Azië neemt toe. Zo is het totale aantal gerangschikte universiteiten uit Azië (669 universiteiten) nu groter dan dat van Europa.
Belgische universiteiten
De KU Leuven blijft net als vorig jaar op de 42e plaats staan. De UGent zakt enkele plaatsen, van plaats 96 vorig jaar naar 107 dit jaar. De Universiteit Antwerpen stijgt dan weer, van plaats 143 naar 131. UCLouvain moet plaatsen inboeten, van 158 naar 170.
De concurrentie uit Azië neemt toe. Zo is het totale aantal gerangschikte universiteiten uit Azië (669 universiteiten) nu groter dan dat van Europa (639 universiteiten). Europa heeft nog steeds een veel hogere gemiddelde score dan Azië, maar helemaal bovenaan de ranglijst zijn de Aziatische universiteiten aan een opmars bezig. Zo staan drie Aziatische universiteiten in de top 20 (twee Chinese en een uit Singapore) en slechts een Europese (ETH Zürich) op de 11e plaats.
Hoe wordt de ranglijst samengesteld?
De volgorde in de THE-ranglijst is gebaseerd op parameters in vier domeinen: onderwijs, onderzoek, internationalisering en de toepassing van kennis. Onderwijs en onderzoek bepalen samen het leeuwendeel van de score. De THE-ranglijst wordt doorgaans als de meest volledige beschouwd, omdat de rangschikking van universiteiten gebaseerd is op een brede set van dertien parameters.
“Europa is natuurlijk een bloeiend centrum van hoger onderwijs en onderzoek van wereldklasse, maar er heeft een belangrijke verschuiving plaatsgevonden in het machtsevenwicht in de kenniseconomie, waarbij de Aziatische universiteiten nu groter zijn dan de Europese”, verklaart Phil Baty van Times Higher Education.
"Universiteiten moeten heel erg hun best doen om stand te blijven houden in de ranking. Wie terrein verliest, loopt het risico in een vicieuze cirkel terecht te komen en geleidelijk de toegang tot mondiaal talent en partnerschappen te verliezen."
De University of Oxford (Verenigd Koninkrijk) staat voor het zevende jaar op rij op nummer één. Harvard University en de University of Cambridge vervolledigen de top drie. De Verenigde Staten (zeven universiteiten) en het Verenigd Koninkrijk (drie universiteiten) domineren de top tien.
Lees ook:
Herbekijk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wat betekent de beloofde levering van 31 Amerikaanse tanks aan Oekraïne? “In het Kremlin zullen ze nu ongemakkelijk beginnen schuiven op hun stoel”
-
PREMIUMTV21
Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldgevoel draag ik nog altijd mee”
Het is een Gert Verheyen (52) die we nog niet eerder zagen. Wanneer zijn drie zoons in ‘Over de oceaan’ vertellen dat hun papa sinds de scheiding weinig initiatief neemt om contact met hen te zoeken, kan de nuchtere voetbalanalist zijn tranen niet bedwingen. Wat volgt is een bijzonder open getuigenis over ‘de grootste mislukking uit zijn leven’. “Het moment dat ik hen vertelde dat ik wegging, vergeet ik nooit meer.” -
UPDATE
Dronken man (23) met neppistool gearresteerd na gijzeling in een school in de buurt van Charleroi
Een 23-jarige man is donderdag opgepakt op verdenking van gijzeling. Hij had kort na 18 uur vijftien volwassenen gegijzeld in de technische school CEFA in Farciennes in de provincie Henegouwen. Er vielen geen gewonden, meldt het parket van Charleroi. -
-
BV
Erik Van Looy vergeet spelregels tijdens deelname aan ‘De slimste mens’ in Nederland
Hij had er lang naar uitgekeken, maar donderdagavond was het dan eindelijk zo ver: Erik Van Looy (60) ruilde zijn vaste plaats als presentator van de Belgische ‘Slimste mens’ na negentien jaar in voor die van kandidaat in de Nederlandse versie. Je zou dan ook verwachten dat hij de regels door en door kent. Maar niets is minder waar. -
Lille/Antwerpen/Hoogstraten
Weduwe Ann lanceert oproep naar verloren trouwring met as van overleden echtgenoot: “Het is het laatste wat ik nog van hem heb”
Ann Lenaerts uit Wechelderzande, de weduwe van Dominique De Pryck die vorig jaar zeer plotseling overleed aan kanker, is dinsdagavond ongezien haar trouwring verloren in Antwerpen. Het sieraad is haar heel kostbaar, aangezien de ring as bevat van haar overleden echtgenoot. De dame lanceert daarom een oproep op sociale media in de hoop de ring terug te vinden. -
Spaargids.be
Kan je erfbelasting na een overlijden vermijden? En hoe doe je dat dan?
Erfrecht is een complexe materie. Bovendien verschilt de erfbelasting per gewest. Daarom is het voor veel mensen niet meteen duidelijk wat erven en schenken precies inhoudt. Spaargids.be kaart daarom vier misverstanden over dit topic aan. -
Livios
Verwarmen met airco: het effect op je woongenot én je energieverbruik
Wanneer het kwik in de zomer de hoogte ingaat, is airco in huis meer dan welkom. Maar je kan zo’n toestel ook gebruiken om je woning te verwarmen. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Kan het in elke woning? Is een combinatie met zonnepanelen mogelijk? Bouwsite Livios vroeg het aan Stijn Verbeke, energie-expert bij de Universiteit Antwerpen en EnergyVille/VITO.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerChristine Laevers
Eddy Van De Velde
Christien De Waele
Sylvie Durieux