EU zet extra sancties Rusland door ondanks vredesdeal

Merkel dreigt met nog meer sancties als vredesakkoord dode letter blijft

Petro Porosjenko van Oekraïne en Donald Tusk.
EPA Petro Porosjenko van Oekraïne en Donald Tusk.
De Europese Unie komt maandag met extra sancties in verband met de Oekraïnecrisis, ondanks een nieuw staakt-het-vuren. De EU had kunnen afzien van de stap. Maar de Europese leiders hebben op hun top in Brussel niets ondernomen om de uitbreiding van de strafmaatregelen tegen te houden. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel dreigde zelfs met extra sancties als het vredesakkoord niet onverkort wordt uitgevoerd.

Door de uitvoering van de sancties gaat de uitbreiding van de zogenoemde zwarte lijst gewoon door. Op die lijst staan Russen en pro-Russische Oekraïners die betrokken zijn bij de opstand in Oekraïne en bij de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim.

De EU plaatst negentien personen en negen instellingen op de lijst. Zij kunnen niet meer bij hun tegoeden in de EU en mogen ook de unie niet in.

Het besluit tot de uitbreiding was maandag genomen door de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU. Maar zij besloten de extra sancties niet direct in te laten gaan, om vredesbesprekingen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een kans te geven. Het overleg leidde tot het staakt-het-vuren.

De extra sancties kwamen er na een bloedbad in de Oekraïense havenstad Marioepol. De aanval wordt toegeschreven aan de pro-Russische rebellen.

Als de nieuwe akkoorden niet uitgevoerd worden, moeten we verdere maatregelen nemen

Angela Merkel

Nog meer sancties

Op de lijst staan al 132 personen en 28 bedrijven en instanties.
Als het Minsk-akkoord niet wordt nageleefd, dan staat de EU klaar dit te doen, zei premier Rutte van Nederland. Over het mogelijk opheffen van de restricties tegen de rebellen of Rusland kan pas "over weken, maanden" worden gesproken als de situatie echt is genormaliseerd.

Ook de Duitse bondkanselier liet verstaan dat de EU verdere sancties tot de mogelijkheden rekent. "Als de nieuwe akkoorden niet uitgevoerd worden, moeten we verdere maatregelen nemen", hield Merkel een stok achter de deur.

AP