EU wil geen sneeuwchaos meer op luchthavens

AFP
De Europese Unie wil geen sneeuwproblemen meer op luchthavens. Europees Commissaris Siim Kallas (Verkeer) roept de Europese vliegvelden op hun plan van aanpak bij sneeuwval te verbeteren.

Kallas herinnerde er vandaag aan dat de weersomstandigheden afgelopen december tot de uitval van 35.000 geplande vluchten leidden. Zo'n zeven miljoen passagiers waren gedupeerd.

"We weten dat de winter elk jaar komt en we moeten er klaar voor zijn", aldus de commissaris. Hij vindt dat de luchthavens hun rampenplannen moeten verbeteren, vooral de belangrijke internationale vliegvelden. Verder wil hij dat beter en sneller informatie wordt verstrekt over vertragingen en omleidingen. Ook pleit Kallas voor minimale standaarden voor service en kwaliteit voor passagiers op luchthavens.

Daarnaast moeten de afspraken overal worden toegepast. "Het heeft geen zin dat mijn luchthaven van vertrek is geruimd, maar mijn bestemming nog vol sneeuw ligt", benadrukte Kallas na overleg met de sector.

Op het gebied van de luchtvaartveiligheid worden inmiddels als vanzelfsprekend Europese standaarden gehanteerd. Nu is hetzelfde nodig als het gaat om de planning bij uitzonderlijke weersomstandigheden, aldus Kallas. Hij ziet dat als taak van managers en deskundigen in de luchtvaartsector, niet van "bureaucraten".

De commissaris heeft de luchthavens gevraagd zo snel mogelijk de plannen voor de komende winter te presenteren. Kallas wil later dit jaar met voorstellen komen om de richtlijnen aan te scherpen. "We moeten er zeker van zijn dat Kerstmis 2011 geen herhaling van Kerstmis 2010 wordt." (anp/kve)