EU stuurt geen waarnemers voor Egyptische presidentsverkiezingen

EPA
De Europese Unie zal dan toch geen waarnemers sturen naar Egypte voor de presidentsverkiezingen van 26 en 27 mei. Reden is het gebrek aan garanties over een goede afloop van hun missie. Dat heeft de diplomatieke dienst van de EU zaterdag aangekondigd.

De EU had een uitnodiging van de Egyptische autoriteiten aanvaard om een missie te sturen. Een groep waarnemers kwam eind april in Caïro aan. Bedoeling was dat die zich verder over het land zouden verspreiden, maar dat blijkt niet langer mogelijk. Volgens een woordvoerder van Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid moet die missie verlopen "volgens de EU-regels, waarin een reeks specifieke voorwaarden opgesomd worden".

"Ondanks onze beste pogingen zijn die voorwaarden niet vervuld, en is een tijdige inzet van de missie niet meer mogelijk", zei de woordvoerder. "De om hun veiligheid te garanderen noodzakelijke levering van telecommunicatiemateriaal en medische kits bleek om administratieve redenen niet mogelijk", voegde een Europese bron daaraan toe.

Nog volgens de woordvoerder zal een door Europees parlementslid Mario David geleid "team om de verkiezingen te evalueren" wel nog ter plaatse gaan. Die missie is "veel beperkter", en kan enkel in Caïro de stembusgang observeren.