Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © REUTERS

EU-Rekenkamer velt opnieuw afkeurend oordeel over Europese uitgaven

De Europese Rekenkamer heeft voor het derde jaar op rij een afkeurend oordeel geveld over de uitgaven van de Europese Unie. De auditeurs hebben opnieuw te veel fouten in de betalingen aangetroffen en dan vooral op domeinen waar de lidstaten mee verantwoordelijk zijn voor het goede beheer van het geld, zo blijkt donderdag uit het jaarverslag.

 1. “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
  TV

  “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogs­jour­na­lis­ten

  Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.”
 2. EU-Rekenkamer twijfelt aan succes afbouwplan Russische energie

  EU-Rekenkamer twijfelt aan succes afbouwplan Russische energie

  De Europese Rekenkamer zet vraagtekens bij de kans van slagen van de Europese plannen om voor 2030 met een strategische, Europese aanpak onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen uit Rusland. Er zitten volgens de rekenmeesters veel haken en ogen aan de financiering en uitvoering van het ‘REPowerEU’-plan van de Commissie. Ze waarschuwen dat de beschikbare middelen mogelijk ontoereikend zijn om de investeringen te dekken.