EU ongerust over Turkse noodtoestand

Federica Mogherini
AFP Federica Mogherini
De Europese minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini en de Eurocommissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn volgen "van heel dichtbij en met bezorgdheid" de invoering van de noodtoestand in Turkije op. Dat meldden ze gisterenavond. Ze herhaalden ook de oproep van Europa aan Ankara om de rechtstaat te respecteren.

"We volgen de ontwikkelen rond de noodtoestand die Turkije heeft uitgeroepen na de poging tot staatsgreep, die de EU veroordeeld heeft, van zeer dichtbij en met bezorgdheid", aldus Mogherini en Hanh in een gemeenschappelijk persbericht.

"Deze verklaring volgt op de onaanvaardbare beslissingen rond het onderwijs, de justitie en de media", voegen ze toe. "We roepen de Turkse autoriteiten op om in alle omstandigheden de rechtstaat, de mensenrechten en de fundamentele vrijheden te respecteren, inclusief het recht van iedereen op een evenwichtig proces."

President Recep Tayyip Erdogan kondigde na de couppoging aan streng op te treden tegen de "verraders" die hem van de macht wilden verdrijven. De autoriteiten hebben al 10.410 mensen in voorarrest geplaatst en 4.060 mensen in de gevangenis opgesloten, tienduizenden anderen werden ontslagen of uit hun functie gezet.

Erdogan verklaarde na de invoering van de noodtoestand dat die de democratie en de rechten die de democratie met zich meebrengt, niet zal bedreigen. "We verwachten nu dat (die rechten) volledig gerespecteerd worden en dat de Turkse autoriteiten met terughoudendheid zullen handelen", aldus de Mogherini en Hahn nog.

Turkije heeft ook aangekondigd het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens tijdelijk op te schorten op basis van artikel 15 van het EVRM. Dat laat landen toe om "in uitzonderlijke omstandigheden" op een "tijdelijke, gelimiteerde en gecontroleerde manier" uitzonderingen te maken op rechten en vrijheden die gegarandeerd zijn in het EVRM. "Elke opschorting van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens moet de regels volgen die voorzien zijn rond die uitzonderingen", besluiten Mogherini en Hahn.