De Belgische gasvoorraad van Fluxys in Loenhout.
Volledig scherm
De Belgische gasvoorraad van Fluxys in Loenhout. © AFP

EU legt doelstellingen vast voor aanvulling gasvoorraden tegen winter volgend jaar

De Europese lidstaten die over een eigen ondergrondse opslagcapaciteit voor gas beschikken, moeten die tegen 1 november 2023 opnieuw voor minstens 90 procent vullen. De Europese Commissie, die donderdag de tussentijdse doelstellingen voor die landen heeft vastgelegd, is de voorbereiding voor de volgende winterperiode gestart.

6 reacties

 • Christine Laevers

  2 weken geleden
  In Frankrijk en elders, Oostenrijk bv, zijn er dorpen en kleine steden (6000 inwoners) die 100% energie onafhankelijk zijn. Die gemeenteraden en burgemeesters hebben niet zitten wachten op de regering of op de E.U. om de handen uit de mouwen te steken. Die gemeenschappen krijgen bezoek van overal in de wereld. De kennis, de ervaringen worden doorgegeven want elke plek is uniek en biedt unieke kansen. Er is geen excuus om niks te doen.
 • Etienne Bombaerts

  2 weken geleden
  Meer dan ooit is hiermee aangetoond dat men niet mag afhangen van niet-EU landen voor onze energie voorziening. Energie uit hernieuwbare bronnen is een absolute noodzaak.
 • Ricky Rivalis

  2 weken geleden
  gasopslag volledig gevuld, goed voor 12 dagen. Wat een Belgenmop weer. Ondertussen betalen de meeste mensen met variabel tarief de index van september, zijnde 210 euro, tot 2023. Dit terwijl de gasprijs momenteel nog maar de helft staat. Wees maar zeker dat in december op magische wijze de prijs weeral naar 200 euro gemiddeld zal stijgen, zodat de eindegebruiker voor januari, februari en maart ook gezien is.
 • stefan crama

  2 weken geleden
  En raad eens waar we dat gas gaan halen, bij die landen waar we problemen mee hebben omwille van mensenrechten. Dat zou wel eens de grootste knieval van Europa kunnen zijn.
 • Petrus Dijkzeul

  2 weken geleden
  Gasopslag capaciteit volledig opgevuld, maar gasopslag capaciteit zou enkel en alleen maar bedoeld zijn voor een extra buffer indien er een onderbreking is in de gastoevoer, en die ontbreking in de gastoevoer is er. Zo de gasopslag capaciteit zal snel uitgeput raken als het bijvoorbeeld een aantal weken goed wintert. Zo hoe dan verder?