EU is sinds vandaag een tropisch paradijs rijker

THINKSTOCK
Heeft U al ooit van Mayotte gehoord? Indien niet, dan komt daar vandaag vast verandering in. Per 1 januari is dit Franse protectoraat immers officieel toegetreden tot de Europese Unie. Er is voorlopig nog maar weinig ruchtbaarheid aan gegeven maar wij maken U alvast wegwijs in dit tropische 'paradijs'.

Het eiland ligt tussen Mozambique en Madagaskar voor de Oost-Afrikaanse kust en vormt nu het uiterste grensgebied van Europa. Mayotte is met een oppervlakte van 39 bij 22 kilometer relatief klein te noemen. De hoofdstad is Mamoudzou waar de meesten van de ongeveer 200.000 inwoners wonen.

In 2009 koos maar liefst 95 procent van de  eilandbewoners in een referendum om als overzees departement van Frankrijk verder te gaan. De euro was al langer de officiële munteenheid maar nu behoort Mayotte ook echt tot de Europese Unie.

Ondanks de nauwe banden met Frankrijk, is het verkeerd om dit eiland te bestempelen als een mini-Frankrijk. Frans mag er dan wel de officiële taal zijn, slechts 50 procent van de bevolking kan de taal lezen of schrijven. Het eiland is overwegend islamitisch.

Hotels zijn schaars. Het toerisme is er vooralsnog weinig ontwikkeld maar daardoor heeft Mayotte ook zijn charme kunnen bewaren. Het eiland dat omringd is door koraalrif, heeft alles in zich om een populaire snorkelplaats te worden.

De toetreding van Mayotte tot de Europese Unie zal de naamsbekendheid zeker vergroten, een toeristenstroom op gang trekken en het broodnodige geld in het laatje brengen, hopen de bewoners. Maar er is ook kritiek. Vlakbij Mayotte liggen immers de Komoren, een arme eilandengroep waar men met argusogen kijkt naar de hogere welvaart van de buren. Waarnemers vrezen dat de toetreding van het tropische eiland een ware (economische) vluchtelingenstroom teweeg zal brengen. Een tweede Lampedusa is in de maak, luidt het. Wie kan vluchten per boot weg van de Afrikaanse ellende, zal het doen.

THINKSTOCK
THINKSTOCK
THINKSTOCK
THINKSTOCK