Erkende vluchtelingen trekken massaal van Wallonië naar Vlaanderen en Brussel

Iraakse asielzoekers protesteerden in mei van dit jaar tegen het beleid van Theo Francken in Brussel.
EPA Iraakse asielzoekers protesteerden in mei van dit jaar tegen het beleid van Theo Francken in Brussel.
Meer dan een derde van alle ­erkende vluchtelingen in Wallonië vertrok het afgelopen jaar naar Vlaanderen of Brussel. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap ­Integratie en Inburgering, waarover De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag berichten. Niet alleen vanuit Wallonië, maar ook vanuit Limburg en de kleinere Vlaamse steden en gemeenten is een ware volksverhuizing aan de gang richting de centrumsteden.

In Vlaanderen steekt Antwerpen erbovenuit. Het aantal erkende vluchtelingen groeide er in anderhalf jaar tijd van 739 tot 3083.

De vluchtelingen zoeken in de grote steden vooral aansluiting bij hun lotgenoten en hopen daar sneller een huis en werk te vinden. Volgens de VDAB, dat momenteel nog maar weinig erkende vluchtelingen begeleid in hun zoektocht naar werk, zijn ze echter beter af in kleinere steden. Daar zijn de woningen betaalbaarder en is het vaak gemakkelijk om werk te vinden. "Zolang ze zich tevergeefs moeten focussen op het zoeken naar een huis, krijgen wij ze niet aan het werk", klinkt het.

Thuiszitten
De 34-jarige Achmed Hamza Mokhtar is een van de vele vluchtelingen die vanuit Wallonië de oversteek naar Vlaanderen maakte. "Ik wilde vooral werken. In Wallonië is dat moeilijker. Daar zou ik net als veel andere vluchtelingen gewoon thuis zitten", zegt hij in Het Nieuwsblad.

Inmiddels werkt hij als 'bijrijder' in een Kringwinkel en leert hij via de Anwerpse vrijwilligersorganisatie Nederlands.