Erdogan roept Turken op om op straat te komen

Turks president Erdogan.
REUTERS Turks president Erdogan.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in een eerste reactie na de couppoging in Turkije de bevolking via de app FaceTime - live uitgezonden door CNN Türk - opgeroepen de straat op te komen om zich tegen de staatsgreep te verzetten. Eerder hadden de putschisten de burgers verzocht, vooral binnen te blijven.

Van welke locatie Erdogan het publiek toesprak, is niet duidelijk. Eerdere berichten dat hij in Mongolië verbleef of met vakantie was in Bodrum, blijken niet te kloppen. Een ander gerucht wil dat hij probeert het land te ontvluchten. Volgens de omgeving van de president is het staatshoofd wel "in veiligheid".

Dat Erdogan de bevolking oproept om zich tegen de coupplegers te verzetten, doet vermoeden dat zijn bewering dat de regering nog steeds aan de macht is, op zijn minst twijfelachtig is.

Anderzijds melden bronnen dat Turkse legerhelikopters posities van de muitende militairen in Ankara aanvallen - vlakbij appartementsgebouwen - en dat daarbij al "veel" doden zijn gevallen.

Schuld bij Gülen

Volgens Erdogan zitten aanhangers zijn van de beweging van de naar de Verenigde Staten uitgeweken moslimgeestelijke Fethullah Gülen achter de coup. 

Erdogan en Gülen waren vroeger bondgenoten maar verkeren al jaren met elkaar op vijandige voet. Turkije heeft de beweging van Gülen officieel als terreurorganisatie aangemerkt. Erdogan beweert al langer dat Gülen zijn regering omver wil werpen.

De Gülenbeweging tracht "het land en de oemma" (de gemeenschap van moslims wereldwijd) te verdelen, zei Erdogan in mei volgens de Turkse krant Hürriyet. Volgens Erdogan heeft de Gülenbeweging in Turkije een parallelle staat gevormd door aanhangers te posteren op sleutelposities bij de rechterlijke macht, politie en in het openbaar bestuur.

In april en mei hield de Turkse politie tientallen mensen aan op verdenking van het lidmaatschap van de Gülenbeweging. Onder de arrestanten waren journalisten, juristen en politieagenten, meldde staatspersbureau Anadolu.