Erdogan na aanpassing reisadvies: "Duitsland moet opnieuw bij zinnen komen"

De Turkse president Erdogan (archiefbeeld).
reuters De Turkse president Erdogan (archiefbeeld).
De spanningen tussen Turkije en Duitsland lijken voorlopig niet af te nemen, integendeel. Na de reiswaarschuwing die het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren uitvaardigde voor toeristen, zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nu dat Duitsland "opnieuw bij zinnen moet komen".

De waarschuwing dat Duitse toeristen mogelijk niet veilig zijn in Turkije noemde Erdogan vanmiddag "nergens op gebaseerd en kwaardaardig". Duitsland moet volgens Erdogan zelf verantwoording afleggen over de "terroristen" die het land herbergt. De Turkse justitie noemde hij onafhankelijker dan de Duitse.

Beide landen, nochtans NAVO-bondgenoten, zijn in een hevig conflict verwikkeld over de aanhouding van een Duitse mensenrechtenactivist, Peter Steudtner. Volgens Turkije is Steudtner, samen met zeven anderen, gearresteerd voor betrokkenheid in de mislukte staatsgreep van vorig jaar, maar Duitsland noemt dat onzin. "Verwijten over connecties met terroristische organisaties zijn bij de haren getrokken, of de Turken zouden Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties ook als terroristisch willen bestempelen", klonk het vanuit Berlijn.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel verklaarde gisteren ook exportverzekeringen voor Duitse bedrijven die willen exporteren naar of investeren in Turkije, te herbekijken. Maar volgens Erdogan blijven de deuren van Turkije "wagenwijd open voor buitenlandse investeringen".