Erdogan: "Duitsland biedt onderdak aan terroristen"

AFP
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Duitsland ervan beschuldigd "onderdak te bieden aan terroristen". Het Turkse staatshoofd deed die uitspraken donderdag, tijdens een ceremonie in het presidentieel paleis in de hoofdstad Ankara. De spanningen tussen Turkije en Duitsland lopen zo opnieuw hoger op, nadat de Duitse Bondskanselier Angela Merkel woensdag kritiek had geuit op haar Turkse ambtsgenoot vanwege de arrestaties van Turkse journalisten.

Concreet hekelt Erdogan dat de Bondsrepubliek aanhangers van de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK onderdak biedt. De Turkse president verzet zich ook tegen de Duitse "bescherming" van leden van de Turkse extreem-linkse beweging DHKP-C en van de Gülen-beweging.

"Op dit moment is Duitsland een van de belangrijkste landen geworden waar terroristen zich kunnen verschuilen", zei Erdogan donderdag. Hij noemde de Bondsrepubliek bovendien een "achtertuin" voor de Gülen-beweging, de organisatie achter de in de Verenigde Staten levende predikant Fethullah Gülen, die Erdogan beschouwd als de hoofdverantwoordelijke voor de mislukte militaire staatsgreep in Turkije in juli.

Verder vindt de Turkse president dat de Duitsers te laks omgaan met de "vele racistische aanvallen" tegen de Turkse gemeenschap in het land.

De diplomatieke spanningen tussen Duitsland en Turkije lopen opnieuw hoog op, nadat bondskanselier Merkel woensdag al kritiek had geuit op de recente arrestaties van journalisten in Turkije. Volgens Erdogan hadden ook zij banden met terroristen. Erdogan diende Merkel tijdens zijn speech donderdag van repliek, door te zeggen dat "niemand zich moet bemoeien met Turkse binnenlandse aangelegenheden". De Duitse regering wil voorlopig geen commentaar geven op de uitlatingen van Erdogan.